Alles over de Monoblock Airco Zonder Buitenunit!

Met de hete zomers die maar niet minder warm worden is een airco bijna geen luxe meer. De meest populaire modellen zijn de split airco, de mobiele airco, en voor caravans de mobiele split airco. Maar, sinds een aantal jaren is de monoblock airco (of wand airco) ook steeds populairder aan het worden. Reden voor ons om hier wat dieper in te duiken!

Wat is een monoblock airco?

Het grote verschil van een monoblock airco ten opzichte van de mobiele airco en de split airco is de manier van het afvoeren van de warme lucht. Dit gaat namelijk door twee gaten met roosters (de afvoerkanalen) in de muur. Vergelijkbaar met een mobiele airco, waarbij een slang door het raam gaat. Maar in plaats van een verrijdbare airco is de monoblock airco een permanente oplossing aan de muur.

Een monoblock airco van Innova

Hoe werkt een monoblock airco

Een Monoblock airco bestaat dus uit slechts één unit, alleen maar binnen. Deze werkt als volgt:

  1. De monoblock airco zuigt warme lucht aan (ofwel verwijderd warme lucht uit de warme ruimte)
  2. De warme lucht wordt langs een warmtewisselaar geleid
  3. Koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht
  4. Koude lucht stroom te ruimte in
  5. En het verdampte koelvloeistof draagt de warmte weer af aan de buitenlucht via de slang naar buiten

Hoeveel geluid maakt een monoblock airco?

Een monoblock airco maakt gemiddeld meer geluid dan een split airco maar kan een stuk stiller zijn dan een mobiele airco. Bij een monoblock airco zit de compressor in de enkele binnenuit, terwijl dit voor de split airco buiten is.

Gemiddeld zien we bij monoblock airco’s zo’n 38 to 42db, dit is een stuk stiller dan de 55 to 65db die we bij mobiele airco’s zien.

PLAN - PRICE

Description

Description

text

text

Beste Monoblock Airco

Olimpia Splendid Unico Pro


Met maar liefst 12.000 BTU aan koelvermogen is de Unico Pro de ultieme Monoblock airco!

Goedkoop en Stil

Olimpia Splendid Unico Air 8SF / 8HP


Voor minder dan duizend euro kan je deze airco al aanschaffen. Hij is ook nog eens erg stil!

Energiezuinige Monoblock Airco

Innova 2.0 10 HP


Een EER van 3,64 maakt deze Monoblock airco één van de meest efficiënte op de markt.

10 voordelen van een monoblock airco

De monoblock airco heeft veel voordelen ten opzichte van de mobiele airco en split airco

1. Geen buitenunit

Ten opzichte van de split unit airco is het grote voordeel dat je geen buitenunit hebt, dit betekent dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen rondom je woning. Je valt je buren en jezelf dus niet lastig met een lawaaierige machine aan de buitenkant van je huis.

2. Prijs

De prijs van een monoblock airco is meestal een stuk goedkoper ten opzichte van de split airco. De gemiddelde prijs ligt tussen de 800 en 1.500 euro. Afhankelijk van hoeveel koelvermogen (ofwel btu, hier te berekenen), en hoe stil de airco moet zijn. Natuurlijk zijn er ook luxere en duurdere modellen op de markt, maar je kan zeker ruim onder de prijs van een split unit blijven.
De kosten van de installatie zijn meestal tussen de 400 en 500 euro, mocht je het niet zelf willen doen. De kosten van alleen boren kun je voor tussen de 200 en 400 euro laten doen door een specialist, dan hoef je de airco alleen nog maar zelf te plaatsen.

3. Installatie

De installatie van een monoblock airco is een stuk eenvoudiger dan de installatie van een split airco. Je hebt immers geen buitenunit en leidingen die geinstalleerd moeten worden door een gecertificeerde specialist. Je kan de installatie helemaal zelf uitvoeren. Overigens werkt de monoblock airco meestal met een stekker in het stopcontact, wel zo eenvoudig. Maar, mocht je de airco rechtstreeks op het stroomnet willen aansluiten, dan zou je het ook als nadeel kunnen zien

4. VVE en Monumentale panden

Geen gedoe met je VVE of de gemeente, een monoblock airco kan je mogelijk plaatsen zonder toestemming!

5. Elektriciteit groep

Een split airco kost veel stroom, waardoor je mogelijk een extra groep moet plaatsen. Dit is in veel gevallen voor de monoblock airco niet nodig.

6. Design en afwerking

Laten we eerlijk wezen, de split en mobiele airco’s staan niet altijd even mooi in het moderne huishouden. Wij vinden de monoblock airco er in veel gevallen een stuk mooier uitzien. Daarnaast valt de afwerking erg mee ten opzichte van de split airco, je hoeft immers geen leidingen te plaatsen door je huis

7. Geen verplichte keuring

Een split airco moet met enige regelmaat gekeurd en onderhouden worden. Die keuring is voor een monoblock airco niet verplicht.

8. Geluid

In vergelijking met de mobiele airco is de monoblock airco een stuk stiller. Slechts 38 tot 42db. Zoek je toch een stille mobiele airco, bekijk dan ons advies

9. Verwarmen

Een monoblock airco is ook in staat om je huis te verwarmen. Plaats je dus meerdere monoblock airco’s, dan zou je zelfs van het gas af kunnen.

10. Handigheid

Een mobiele airco is nogal onhandig. Een slang door het raam is natuurlijk een beetje “dweilen met de kraan open”. Dat is zeker niet het geval voor een monoblock airco, één keer plaatsen en klaar is Kees! Een elegante en permanente oplossing

De nadelen van een monoblock airco

Geluid

Waar een monoblock een stuk stiller is dan een mobiele airco, is een split airco meestal wel stiller dan een monoblock airco. Het zit er dus ergens tussenin. Dit komt vooral omdat de compressor van de monoblock airco binnendeurs is, terwijl de split airco compressor buiten staat

Zuinigheid

Wederom zit de monoblock airco tussen de split en mobiele airco in, ook qua zuinigheid. Een split airco is efficiënter vanwege het opslitsen, maar een monoblock airco zal veel efficiënter werken dan de mobiele airco, je hoeft immers geen ramen open te zetten

Twee gaten in de muur

Over smaak valt niet te twisten, maar twee afvoerkanalen in de buiten muur met rooster zal niet iedereen bevallen!

Gat boren

Een normaal gat boren is meestal geen probleem voor de handige klusser, maar gat van 10 tot 20 cm breed door een betonnen muur is andere koek. Hier heb je waarschijnlijk een gespecialiseerde boor met waterkoeling voor nodig. Bij twijfel, schakel een expert in!

Het installeren van een monoblock airco

De monoblock airco hoeft in principe niet geplaatst te worden door een specialist, dit kan je zelf vrij eenvoudig doen als je een beetje handig bent!

Luchtkanalen Boren

Een monoblock airco werkt met twee gaten naar buiten, je kan dit vergelijken met een mobiele airco die twee slangen heeft. Afhankelijk van de airco zullen de gaten zo’n 10 tot 20 centimeter in diameter zijn. Let op, zorg dat je de juiste boor in huis hebt om door een buitenwand heen te boren. Afhankelijk van de wand heb je mogelijk een speciale boor nodig met waterkoeling! Met name een betonnen buitenmuur vereist mogelijk een gespecialiseerde boor. Huur bij twijfel een specialist in.

Ophanging

Na het boten van de luchtkanalen is stap twee het ophangen van de airco. Dit is vergelijkbaar met andere zware huishoudelijke apparaten en vereist mogelijk een ophangbeugel die met de airco wordt meegeleverd. Dit zou geen enkel probleem moeten zijn voor de handige klusser.

Afvoerslang voor condenswater

Mocht de airco gebruikt worden voor het afkoelen naar een zeer lage temperatuur, of wordt de airco gebruikt voor verwarmen, doen moet er mogelijk ook een derde (klein) gat geboord worden, dit om het condenswater af te voeren. Deze afvoerslang moet minimaal 3% kunnen aflopen voor de meeste wand airco’s.

Voor een volleidg overzicht, zie de onderstaande video van Innova:

De Beste Monoblock Airco: Olimpia Splendid Unico Pro

Koelvermogen: 12000 BTU / 3200W (32m2) | Geluid (ISO): 32-43 | Verbruik: 800W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 2 Jaar

Met maarliefst 12.000 BTU aan koelvermogen is de Unico Pro de ultieme monoblock airco, de meest krachtige uit de stal van Olimpia Splendid. De ‘Pro’ variant heeft een professionele look en zal niet misstaan in het moderne huishouden.
De monoblock airco is behoorlijk zuinig met energielabel A+ en een EER van 3,1. Qua geluids emissie is het ook dik in orde, op de laagste stand slechts 32dB!

Kenmerken: Deze monoblock airco verwarmt met een vermogen van 1.800W en energielabel A, iets minder zuinig dan de koelstand dus. Daarnaast heeft Olimpia Splendid ook een App waarmee je de airco volledig op afstand kunt bedienen via Wifi.
Stille en Goedkope monoblock airco: Olimpia Splendid Unico Air 8SF / 8HP (verwarmen)

Koelvermogen: 8500 BTU / 2200W (22m2) | Geluid (ISO): 27-38 | Verbruik: 700W | Energielabel: A | Fabrieksgarantie: 2 Jaar

De Unico Air 8SF en 8HP (inclusief verwarmen) zijn uitermate geschikt voor de kleine (slaap)kamer. 8500 BTU is voldoende om een ruimte van 22m2 af te koelen (afhankelijk van je isolatie). Daarnaast is de airco met slechts 27dB een van de stilste monoblock airco’s van 2024, uitermate geschikt voor de slaapkamer dus!

Kenmerken: De 8HP versie van deze monoblock airco verwarmt met een vermogen van 1.700W en energielabel A. Daarnaast heeft Olimpia Splendid ook een App waarmee je de airco volledig op afstand kunt bedienen via Wifi.
Energiezuinige monoblock airco: Innova 2.0 10 HP

Koelvermogen: 9000 BTU / 2640W (22m2) | Geluid (ISO): 26-39 | Verbruik: 640W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 2 Jaar

De zeer elegante 2.0 serie van Innova spring erg in het hoog. Bijkomend voordeel is dat je het ook gaat voelen in de portemonee! De 10 HP variant is namelijk erg zuinig met energie label A+ en een EER van 3,64. De monoblock airco is daarnaast ook nog eens erg stil, met een geluidsemissie van 26 tot 39.

Kenmerken: De 2.0 serie is erg uitgebreid, met een mini versie, een verticale versie, en zelfs een versie met waterkoeling! Alle versies kunnen verwarmen en natuurlijk is er ook een Wifi app meegeleverd.
Monoblock airco met Water Koeling: Innova 2.0 H20

Koelvermogen: 13000 BTU / 3600W (22m2) | Geluid (ISO): 27-41 | Verbruik: 720W | Energielabel: NVT | Fabrieksgarantie: 2 Jaar

Een Monoblock airco met waterkoeling, de Innova 2.0 H2O kan aagesloten worden aan grondwater, je eigen waterleiding, of een gesloten water kringloop. In tegenstelling tot de werking van een normale Monoblock airco wordt de warmte afgedragen aan het water. Dit maakt dat je helemaal geen gaten meer hoeft te boren voor de afvoer van warme lucht! Innova noemt het zelf één van de meest innovatieve ontwikkelingen op airco gebied.

Kenmerken: Ook deze versie kan verwarmen en wordt geleverd met een Wifi app
Geef een reactie