De beste zuinige mobiele airco’s in 2024!

Zuinig en Stil

DeLonghi EL92 Silent
  • Een geluids niveau van maar 47dB in de laagste stand maakt de EL92 de ideale airco voor de slaapkamer
  •  

De Zuinigste

DeLonghi EX100 Silent
  • Een van de zuinigste airco's van 2024 is daarnaast ook nog eens uitermate stil! Voor de Mileubewuste consument
  •  

Zuinig en Voordelig

Trotec PAC 3000 X
  • Airco's met een A+ label zijn schaars in Nederland, de 3000 x is een van de weinigen voor minder dan 400 euro
  •  

 

In het huidige klimaat is energie besparen een erg belangrijke factor bij het aankopen van nieuwe spullen voor in je huis. Een grote machine die relatief veel energie verbruikt en een groot gedeelte van de dag aan staat al helemaal!

Om deze reden heeft MobielAirco.com uitgezocht wat de beste energiezuinige mobiele airco’s van 2024 zijn. Hierbij hebben we gekeken naar:

  • Het verbruik wat de fabrikant claimt en daarbij horende koelvermogen (BTU per Watt)
  • Het energielabel wat de airco heeft meegekregen
  • Energiebesparende standen en modi.

Hoe duur is een mobiele airco nou eigenlijk in verbruik?

Het verbruik van een mobiele airco kan je berekenen met onze handige energiekosten calculator. Bijvoorbeeld:

Stel je verwacht 50 zonnige dagen in 2024, waarbij de mobiele airco gemiddeld zo’n 8 uur per dag aan staat, en de mobiele airco die je hebt aangeschaft verbruikt gemiddeld 1100 Watt.

Bij een KWh prijs van 22 cent zijn de energiekosten dan €96,80 per jaar.

De energiekosten calculator kan ook twee mobiele airco’s met elkaar vergelijken. Zo zijn bij een zuinigere mobiele airco van 700 Watt de energiekosten €61,60 per jaar. Als je verwacht dat een mobiele airco zo’n 10 jaar mee gaat, dan bespaar je al snel €350, tel uit je winst!

Bereken zelf de energiekosten met onze 🡆 energiekosten calculator 🡄

Op basis van de bovenstaande zuinigheid factoren, het koelvermogen en de prijs hebben we vier modellen uitgezocht die allen zuinig zijn en ergens in uitblinken. Mobiele airco zonder slang hebben we niet meegenomen in de vergelijking.

De zuinigste in 2024: DeLonghi Pinguino PAC EX100 Silent

Koelvermogen: 10500 BTU / 2500W (30m2) | Geluid (ISO): 64dB | Verbruik: 700W | Energielabel: A++ | Fabrieksgarantie: 5 Jaar | Gewicht: 30KG

De onbetwiste winnaar in deze vergelijking is de PAC EX100. Deze mobiele airco stond ook al op ons lijstje van stilste airco’s waar de grote broer PAC AN112 als beste uit de test kwam. We zouden misschien wel zeggen dat dit de beste mobiele airco op het moment is. Qua koelvermogen per energieverbruik is de EX100 onovertroffen, met een EER van maar liefst 3,57 (nummer twee heeft slechts 3,25). De EX100 is daarnaast ook de enige airco die wij hebben kunnen vinden in de Benelux met een A++ label. Ook heeft de mobiele airco een aangenaam geluidsniveau, waardoor hij het beste uit de test van Stiftung Warung (Duitse equivalent van de consumentenbond) komt!
Met 10.500 BTU komt er behoorlijk wat koude lucht uit en is de airco dus geschikt voor redelijk grote ruimtes, vanaf zo’n 30m2.

Voor en nadelen:
+ 5 jaar fabrieksgarantie (pick-up & return)
+ A++ energie label
+ Goed geluidsniveau

– Korte slang van 1,2 meter
– Duur in aanschaf

Kenmerken: De EX100 mobiele airco heeft 3 ventilatie standen en past zich automatisch aan op basis van de omstandigheden in de ruimte. De airco heeft daarnaast een digitale timer en wieltjes + handvatten voor eenvoudige verplaatsing. De airco wordt geleverd met afstandsbediening.

Recente prijs: €899,00

 

Zuinige designer airco: AEG AirOundio AXP26V578HW

Koelvermogen: 9000 BTU / 2600W (26m2) | Geluid (ISO): 64dB | Verbruik: 900W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 2 Jaar | Gewicht: 35,5KG

AEG AirOundio AXP26V578HW

Over smaak valt niet te twisten, maar wat ons betreft wint AEG met de AirOundio de schoonheidsprijs in deze vergelijking! Waar veel airco’s niet zo mooi passen in het woonkamerplaatje, past deze mobiele airco perfect bij het wat modernere huishouden.
De AirOundio krijgt van Haus & Garten Magazine (05/2018) een 8,5 als algemene score en een 9 voor duurzaamheid, en wordt daarmee tweede in de test. In onze vergelijking is het op de twee DeLonghi’s na de zuinigste van alle mobiel airco’s die we hebben bekeken!

Voor en nadelen:
+ A+ energie label
+ Bediening met app
+ Kan naast ventileren ook opwarmen
+ Innovatieve raamafdichting meegeleverd

– Duur in aanschaf

Kenmerken: De AirOundio mobiele airco komt met allerlei interessante extra’s die bij veel andere airco’s ontbreken. Zo heeft het op de eerste plaats een verwarmfunctie naast de koel en ventilator stand. Daarnaast komt de airco ook met een app waardoor je op afstand de machine kan bedienen (de airco wordt geleverd met een afstandsbediening). Tot slot zit er in de doos een innovatieve raamafdichting waardoor de slang gemonteerd kan worden in de kier van het raam, zonder dat er lucht ontsnapt!

Recente prijs: EUR 899

 

De stilste zuinige airco: DeLonghi Pinguino PAC AN112 Silent

Koelvermogen: 11000 BTU / 2900W (32m2) | Geluid (ISO): 63dB | Verbruik: 900W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 5 Jaar | Gewicht: 30KG

DeLonghi Pinguino PAC AN112 Silent

Deze airco kwam al als beste mobiele airco uit de bus bij het stille airco advies, dus niet geheel onlogisch dat hij ook erg zuinig is! Op onze ranglijst staat hij op nummer twee, en hoeft dus alleen de EX100 voor zich te laten qua BTU/Watt.
De AN112 krijgt van Haus & Garten Magazine (05/2018) de beste score in een vergelijkingstest ten opzichte van 8 andere mobiele airco’s. Maar liefst een 9/10 als algemene score en ook een 9/10 voor stilte.
In de test van Home & Smart komt de mobiele airco als stilste uit de bus waarbij ze een geluidsniveau van 47-50 dB hebben getest in de laagste stand. Zoek je dus een zuinige mobiele airco voor s’nachts op de slaapkamer, dan is de AN112 een uitstekende keuze!

Voor en Nadelen:
+ 5 jaar fabrieksgarantie (pick-up & return)
+ Relatief stil

– Korte slang van 1,2 meter

Kenmerken: De AN112 mobiele airco heeft 3 ventilatie standen en kan zich automatisch aanpassen op basis van de omstandigheden in de ruimte. De airco heeft daarnaast een digitale timer en wieltjes + handvatten voor eenvoudige verplaatsing. De airco wordt geleverd met afstandsbediening.

Recente prijs: €699,00

 

De beste mobiele airco voor een goede prijs: Trotec PAC 3200 E

Koelvermogen: 11000 BTU / 3200W (32m2) | Geluid (ISO): 65dB | Verbruik: 1030W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 2 Jaar | Gewicht: 28KG

Trotec PAC 3200 E

We hebben voor jullie gezocht, maar een Airco onder de 300 Euro met een A+ label is niet te vinden in de Benelux (zelf iets tegengekomen? laat een berichtje achter in de comments!). Je moet dus de afweging maken of je een meerprijs wilt betalen voor één van de airco’s die wij hierboven beschreven hebben, of kiezen voor een goedkoper model. Voor de gebruiker die maar enkele dagen per jaar een airco wilt gebruiken, maar die toch zuinig is, hebben we toch nog een mooi alternatief kunnen vinden. De 3200E van Trotec is al vanaf 389 Euro te vinden, en heeft een hele nette BTU/Watt factor. Nummer 4 in deze lijst en nummer 5 in onze spreadsheets betreft zuinigheid!

Voor en Nadelen:
+ Goede prijs
+ Behoorlijk zuinig in zijn klasse

– Niet de stilste

Kenmerken: De PAC 3200 E mobiele airco heeft 3 ventilatorsnelheden en een automatische modus afhankelijk van de omgeving- en doeltemperatuur. Daarnaast heeft de airco een timer en uitneembare luchtfilters. De airco heeft wieltjes en draaggrepen voor eenvoudige verplaatsing. De airco wordt geleverd met afstandsbediening.

Recente prijs: €389


Dit waren onze suggesties! Hebben we een model gemist? Laat dan een berichtje achter in de comments!

Geef een reactie