Ventilator koopgids: De beste ventilators van 2024!


De zomers in Nederland en België worden steeds warmer! Steeds meer huishoudens zoeken creatieve manieren om hun huis lekker koel te houden. Traditioneel gebeurt dit nog altijd het vaakst met een ventilator, een prettige manier om via een frisse bries lekker koel te blijven tijdens het warme weer.
Velen zullen op een warme dag in juli of augustus naar de Blokker of Action rennen om snel nog even wat verkoeling in huis te halen, maar zoals we vorig jaar zagen kan het zomaar zijn dat ze allemaal uitverkocht zijn tijdens een hittegolf. Het is dus een goed idee om nu alvast een ventilator of mobiele airco aan te schaffen, zodat je goed voorbereid de zomer in gaat!

In deze koopgids focussen we vooral op de prijs/kwaliteit en kijken we naar unieke functionaliteit. We zijn dus niet op zoek naar de allergoedkoopste ventilatoren die te verkrijgen zijn.
Ga snel door naar de gewenste categorie waar je meer over wilt weten:

Welke soorten ventilatoren zijn er?

PLAN - PRICE

Description

Description

text

text

Beste Tafelventilator

Rowenta Essential VU2110F0


Een compact design met kleine raster openingen maakt deze budget ventilator zeer geschikt voor kinderen

Beste Dyson Ventilator

Dyson Pure Cool, Tafel Model


Een ventilator en luchtreiniger in één. Het tafel model is de meest krachtige en stille Dyson ventilator

Beste Torenventilator

Honeywell HY254E QuietSet


De beste torenventilator is ook meteen de stilste ventilator die wij gezien hebben dit jaar, slechts 41db op 2 meter aftsand!

Statiefventilator / Staande ventilator

De meest populaire ventilator variant is de statiefventilator of staande ventilator, herkenbaar aan het lange, in hoogte verstelbare statief. De statiefventilator is vooral populair omdat je het apparaat simpelweg op de grond kan plaatsen en het vervolgens om zijn eigen as kan laten draaien om een volledige ruimte met frisse wind te vullen. Daarnaast komen de wat duurdere modellen met een afstandsbediening, en soms zelfs met een wifi aansluiting waarmee je de ventilator met een app kan bedienen.

Torenventilator

Steeds populairder worden de torenventilators, vooral omdat ze een erg mooi design kunnen hebben en dus goed staan in de woonkamer. Ze hebben in vergelijking met de klassieke statiefventilator meestal een iets mindere luchtstroom vanwege de vorm, maar zullen nog altijd voldoende verfrissing geven!

Tafelventilator

In menig huishouden vind je wel een aantal tafelventilators. Dit goedkope model is meestal gericht (letterlijk en figuurlijk) op 1 of 2 personen. In sommig gevallen kan je de ventilator met USB aansluiten op een computer, wat natuurlijk erg handig kan zijn aangezien dat soort apparaten erg veel hitte creëren. Een uitstekende budget keuze!

Plafondventilator

Niet zo populair in de Benelux, waarschijnlijk vanwege de ingewikkelde installatie. Toch kan je tegenwoordig een goede plafondventilator voor minder dan 100 euro vinden. De ventilators zijn meestal te bedienen met een afstandbediening, en hebben soms een lamp inbegrepen wat een hele interessante combinatie kan zijn voor slaapkamer of kantoor.

Vloerventilator

Vrij ongebruikelijk in huishoudelijke sfeer, maar wel de beste optie voor veel luchtstroom. Vloerventilatoren zijn doorgaans groter en krachtiger dan de andere modellen en zijn dus zeer geschikt voor grote oppervlakten en industriële toepassingen.

Dyson Ventilator

De populaire stofzuiger fabrikant heeft al enkele jaren hele mooi designer ventilators en luchtreinigers op de markt. De ventilators werken zonder bladen, dus eenvoudig schoont te houden. Hier zit wel een prijskaartje aan, ze zijn te koop vanaf zo’n 300 euro.

Airco als alternatief

Wellicht kan je ook nog een mobiele airco overwegen. Mobiele airco’s zijn niet zo duur als de modellen met buiten units maar geven over het algemeen meer verkoeling dan een ventilator. Ze zijn al beschikbaar vanaf 200 euro. Bekijk ons advies voor voordelige modellen.

De beste Dyson Ventilator

Dyson ventilators zijn een klasse apart, ze zijn niet zozeer beter in het verplaatsen van lucht ten opzichte van traditionele ventilatoren, maar hebben een prachtig design, geen bladen, en extra functies zoals verwarmen, bevochtigen, luchtzuivering! Hier betaal je dan wel een aardige prijs voor, we zien de ventilatoren vanaf zo’n 290 tot ruim 600 euro in de verschillende webshops.

De Dyson modellen

Dyson lijkt afgestapt te zijn van hun ‘AM’ nummering. Populaire modellen zoals AM05, AM06, en de AM09 zijn niet meer op de officiële website te vinden. Met uitzondering van de AM10 zijn ze overgestapt naar een wat eenvoudigere benaming van de nieuwe modellen: Dyson Pure Cool Me, Dyson Pure Cool (tafel en toren model), en de populaire Dyson Pure Hot + Cool. De nieuwe modellen zijn allemaal in 2018 geïntroduceerd, behalve de Pure Cool Me, die in maart 2019 is gelanceerd.


Dyson Pure Cool Me

Introducing the Dyson Pure Cool Me

Zoals je in het filmpje kan zien is de nieuwe Pure Cool Me een 2 in 1 product: Een luchtreiniger en ventilator. De kleine machine is gemaakt om op een bureau of tafel te plaatsen en te richten op één of twee personen. Zo kan je op je werkplek of thuiskantoor genieten van schone frisse lucht. Het nieuwe model is momenteel de goedkoopste ventilator van Dyson met een adviesprijs van 349 euro.

De ventilator maakt gebruik van de ‘Dyson Core Flow’ technologie die de machine instaat stelt om zeer nauwkeurig te richten op een plek die verkoelt moet worden. Deze tech is iets anders dan de andere Dyson ventilatoren, je kan eenvoudig de richting van de luchtstroom veranderen door de bovenkant bij te stellen.
Het apparaat heeft verder een koolstoffilter en HEPA-filter waarmee gassen en 99,5% van ultrafijne deeltjes uit de lucht gefilterd kan worden. Verder komt de Dyson met een afstandbediening en slaap timer, zodat het apparaat ook zichzelf kan afsluiten in de nacht.

Dyson Pure Cool Me test

De ventilator is nog geen maand op de markt, dus reviews zijn schaars. Toch hebben een aantal websites al een hands-on ervaring gehad. Zo geeft Reviews.com aan dat ze het aanpassen van de luchtstroom prettig vinden en dat het apparaat er erg goed uit ziet. En nadeel is het ontbreken van smart functionaliteit zoals een telefoon app en wifi.

Voordelen
 • Luchtstroom eenvoudig aan te passen
 • Voordelig alternatief voor 1 of 2 personen
 • Mooi Design
Nadelen
 • Geen Smart Functionaliteit
Dyson Pure Cool, Tafel model

De Dyson Pure Cool Desk is groter en krachtiger dan de Pure Cool Me, bijna twee keer zo veel luchtverplaatsing. Het apparaat is ontworpen om een hele ruimte koel te houden in plaats van maar één of twee personen, en kan daarom ook maar liefst 350 graden draaien. De ventilator heeft een advies prijs van 549 euro.

De ventilator is tevens een luchtreiniger en geeft op het ingebouwde led scherm weer wat de waardes van de verschillende stofjes in de lucht zijn, zodat je altijd in de gaten kan houden of de ruimte goed voor je gezondheid is. Het apparaat kan dit ook weergeven in de smartphone app met intelligente rapportage. Verder kan de luchtfiltering kan op auto-modus zodat het automatisch begint te filteren wanneer het nodig is. Daarnaast zijn wederom een afstandbediening en time functionaliteit aanwezig

Dyson Pure Cool, Tafel Model test

Verschillende reviews zijn inmiddels uitgebracht voor het tafel model. The Guardian prijst het apparaat voor het design en de stille lage stand, daarnaast zijn ze erg onder de indruk van de luchtfiltering. TrustedReviews.com geeft aan dat de app een waardevolle toevoeging is maar had wel wat op te merken over de matige bediening op het apparaat zelf

Voordelen
 • Smart ventilator met app
 • Behoorlijke luchtverplaatsing
 • Auto luchtreiniging
Nadelen
 • Bediening op het apparaat
Dyson Pure Cool, Toren Model

Het tower model van de Dyson Pure Cool serie is misschien wel het meest bekende model, maar gek genoeg minder krachtig en luidruchtiger dan het tafelmodel. Qua specificaties is hij verder hetzelfde als zijn kleine (of grote?) broer.

Dyson Pure Cool, Toren Model test

Wired Magazine geeft aan dat ondanks de hoge prijs het apparaat zo eenvoudig te gebruiken is dat het zeker in een huishouden past waar een luchtreiniger gewenst is. Bij Techradar zijn ze onder de indruk van het goede design en de slimme software.

Voordelen
 • Smart ventilator met app
 • Auto luchtreiniging
Nadelen
 • Minder luchtverplaatsing en meer geluid dan tafel versie
Dyson Pure Hot + Cool

Het huidige topmodel van Dyson, de Pure Hot + Cool verklapt zijn speciale kracht al in de naamgeving, de ventilator kan namelijk ook opwarmen. Erg handig in de winter! Je kan de temperatuur instellen op het gewenste aantal graden, en de ventilator zal dan automatisch verwarmen of verkoelen naar de ingestelde waarde. De specificaties zijn verder hetzelfde als de andere pure cool modellen, waarbij alleen de luchtverplaatsing wederom minder is ten opzichte van het tafel model.

Dyson Pure Hot + Cool test

Voor een uitgebreide review verwijzen wij graag naar de video review van Bright, waarin zij opmerken dat de 3 in 1 functionaliteit van opwarmen, verkoelen, en lucht reinigen wel handig is, maar tegelijkertijd is het ongebruikelijk dat je de drie functionaliteiten allemaal nodig hebt.

Voordelen
 • 3 in 1! Verwarmen, koelen en lucht reinigen
 • Smart ventilator met app
 • Auto luchtreiniging
Nadelen
 • Minder luchtverplaatsing en meer geluid dan tafel versie
Dyson AM10 Luchtbevochtiger

De AM10 is het enige model van Dyson met een luchtbevochtiger functie, maar mist daarmee wel de luchtreiniger filters. De ventilator heeft daarnaast een erg krachtige luchtstroom, het hoogste van alle Dyson’s!
Het apparaat heeft net als de andere ventilators een afstandbediening en timer modus, helaas mist de smart app functionaliteit.

Dyson AM10 Luchtbevochtiger test

De AM10 is getest door TheWireCutter en Techgearlab maar valt helaas in beide reviews door de mand. Hoewel hij prima zijn werk doet als luchtbevochtiger weegt de prijs niet op tegen de concurrerende humidifiers die een stuk goedkoper zijn (hoewel we dit natuurlijk wel weten van Dyson). Daarnaast blaast het apparaat ook koude lucht als je in de winter de lucht wilt bevochtigen, niet ideaal!
De reviews op Coolblue zijn daarentegen wel erg positief

Voordelen
 • Hoogste luchtstroom van de Dyson ventilators
 • Lucht bevochtigen
Nadelen
 • Blaast ook koude lucht in de winter
De Beste Dyson Ventilator Conclusie

Voor elke ventilator van Dyson valt wat te zeggen, zo zijn we erg onder de indruk van de verwarming en bevochtiging functionaliteit die bij respectievelijk de Pure Hot+Cool en de AM10 aanwezig zijn. Het Pure Cool toren model staat daarnaast erg mooi in het woonkamerplaatje, en de Pure Cool Me is erg handig voor op kantoor.

Maar als we puur naar functionaliteit als ventilator kijken dan is de Pure Cool, tafel model onze winnaar van 2024. De krachtige luchtstroom gecombineerd met een laag geluid en smart app maakt het voor ons de beste Dyson ventilator! Volg de onderstaande links naar Bol en Coolblue voor de huidige prijzen en voorraad van alle modellen
De beste Statiefventilator / Staande ventilator

Statiefventilator Beste Koop: Rowenta VU4110

Een goede prijs en een uitstekende score van Testmagazin maakt de Rowenta VU4100 onze beste prijs/kwaliteit statiefventilator van 2021. De staande ventilator is van hoogstaande en robuuste materialen gemaakt en heeft bovendien een erg mooi design. Het apparaat heeft een geluidsniveau van slechts 58DB en weegt 6,3KG. De ventilator heeft 3 standen en wordt niet geleverd met een afstandbediening

Voordelen
 • Zeer degelijke bouw
 • Laag geluidsniveau
Nadelen
 • Geen afstandsbedieningBeste high-end statiefventilator: Tristar VE-5887 Mist Ventilator

Onze uitzonderlijke keuze voor 2021 is de mist ventilator van Tristar. Zoals de naam al verklapt zorg de ventilator voor een fijne waternevel die de lucht bevochtigd en lekker frist maakt. De mist functie kan daarnaast ook in de winter gebruikt worden om verdroging tegen te gaan. De gebruiker reviews op bol.com zijn daarbij ook nog eens uitstekend!

Voordelen
 • Nevel is lekker verfrissend
 • Met afstandsbediening
 • Ook in de winter te gebruiken
Nadelen
 • Redelijk zwaar
De beste Torenventilator

De beste stille ventilator: Honeywell HY254E QuietSet

De Honeywell QuietSet is momenteel een van de beste stille ventilators op de markt. Het tower model maakt slechts 41db aan geluid op 2 meter afstand in slaapmodus. De perfecte ventilator voor op de slaapkamer!
De ventilator ziet er daarnaast ook nog eens erg mooi uit. Verder weegt het apparaat slechts 4,8KG en kan het 75 graden roteren.

Voordelen
 • Luchtstroom eenvoudig aan te passen
 • Mooi Design
Nadelen
 • Prijzig
De beste Tafelventilator

Tafelventilator beste koop: Rowenta Essential VU2110F0

De Essential is compact en heeft een prachtig design dat goed op een bureau past naast een computer of laptop. De ventilator heeft daarnaast hele kleine raster openingen wat het ook nog eens veilig maakt in de buurt van kinderen. En niet geheel onbelangrijk, Rowenta beloofd het product 10 jaar lang te repareren bij defecten!

Voordelen
 • Goede prijs
 • Geschikt voor kinderen
 • Mooi Design
Nadelen
Beste USB ventilator: ARCTIC Breeze Mobile

Voor de beste USB ventilator van 2021 leggen wij ons vertrouwen in computer fabrikant Arctic. Arctic is bij PC bouwers een bekend merk vanwege hun zeer stille computer ventilatoren, en voor de liefhebber hebben ze ook een simpele USB variant uitgebracht. Mocht je meer power willen, dan zouden we aanraden om voor een normale tafelventilator te gaan zoals de beste koop hier boven beschreven!
De beste Plafondventilator

Beste voordelige plafondventilator: Bestron DT48C

De goedkope Bestron DT48C heeft verbazend goede gebruikers reviews op Bol.com en Coolblue, maar liefst een 4,6/5 gemiddeld! De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed, de ventilator is al te vinden vanaf zo’n 60 euro!

De ventilator heeft een reikwijdte van 120CM met 3 bladen

Voordelen
 • Zeer voordelig
 • Modern Design
 • Stil
Nadelen
 • Touwtje ietwat kort
Beste plafondventilator met lamp: Bestron DLHB42S

Wederom een Bestron, met wederom uitstekende gebruikers reviews en een fantastische prijs/kwaliteit verhouding. De DLHB42S is een plafondventilator met 3 LED spotjes, en heeft een moderne look. De ventilator is in 3 kleuren beschikbaar en heeft een A+ energie label.

Voordelen
 • Erg voordelig
 • Modern design
 • Met verlichting!
Nadelen
 • Geen Afstandsbediening
De beste Vloerventilator

Vloerventilator beste koop: Trotec TVM 14

Trotec is een merk dat veelvuldig voor komt in onze adviezen voor mobiele airco’s, en maakt daarnaast ook uitstekende ventilators. De TVM 14 is compleet van metaal wat een mooie look geeft en zorgt voor een lange levensduur. Leuke bijkomstigheid, de ventilator kan ook gemonteerd worden aan de muur als wandventilator!

Voordelen
 • Ontzettend krachtig
 • Mooie prijs
 • Volledig van metaal
Nadelen
Dit was onze ventilator koopgids van 2021, we hopen dat je een goede keuze hebt kunnen maken. Nog vragen of opmerkingen? Laat een bericht achter in de comments!

Geef een reactie