De Mobiele split airco, 8 modellen vergeleken voor 2024!

Mobiele split-unit airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België maar kunnen wel een hele interessante optie zijn, zeker als je een mobiele airco zonder slang wilt. De algemene consensus is dat ze stiller zijn en beter werken dan de gebruikelijke mobiele airco, en mogelijk ook nog eens energiezuiniger. De reden daarvoor is omdat het apparaat is opgesplitst in twee delen, waarbij het luidruchtige deel (de condensor) buiten staat. Het nadeel is dan wel de prijs, voor een vergelijkbaar koelvermogen in BTU betaal je al snel twee of drie keer zo veel voor een mobiele split airco ten opzichte van een normale mobiele airco.

Lees nu ook onze test van de Mestic-3000 mobiele split airco!

Wat is een mobiele split airco?

Een mobiele split airco is een handige koeloplossing die je overal mee naartoe kunt nemen. Het bestaat uit twee delen: een binnenunit die koele lucht blaast en een buitenunit die de warmte naar buiten werkt. Ze zijn verbonden door een dunne buis, waardoor je niet hoeft te boren of grote installaties hoeft te doen. Super handig voor als je huurt of vaak van kamer wisselt. Kort gezegd, het is een flexibele en makkelijke manier om je plek koel te houden zonder gedoe.

De Trotec PAC 4600

De Trotec PAC 4600

Trotec is een van de bekendste merken in Nederland wat mobiele airco’s betreft. Naast het gebruikelijke assortiment heeft het bedrijf ook een split airco, de PAC 4600.
De PAC 4600 is qua uiterlijk erg vergelijkbaar met de mobiele airco’s van Trotec. Het koelvermogen is erg goed, met maar liefst 14.500 BTU is de airco geschikt voor ruimtes tot zo’n 58m2 bij goede isolatie.
De hoeveelheid lawaai die het apparaat maakt is ten opzichte van mobiele airco’s erg mild. Zo’n 57dB volgens de officiële ISO meting, dat is vele malen beter dan de 62 tot 65dB die gebruikelijk is voor een mobiele airco. Op het laagste niveau is het geluid zo’n 45dB op een afstand van 1 meter. Houdt er rekening meer dat de buitenunit ook geluid maakt, zo’n 62dB.
De mobiele split airco heeft een energielabel B. Vergelijk dit niet direct met de energielabels van mobiele airco’s, want ondanks dat het apparaat geen A label heeft is het wel degelijk zuiniger dan een normale mobiele airco met A label. Die hebben namelijk een EER van zo’n 2,6, waarbij deze mobiele split airco een EER van 3,1 heeft.

En dan de prijs, dat valt niet mee! De Trotec PAC 4600 is te koop vanaf zo’n 1600 euro. Vele malen duurder dan een mobiele airco, maar dat scheelt dan wel een hoop lawaai binnenshuis!

Naast de PAC 4600 heeft Trotec ook nog een aantal industriële mobiele split airco’s. Deze hebben wij niet nader bekeken aangezien het geen consumenten producten zijn, en de prijzen lopen op tot in de duizenden euro’s. Dit betreft de Trotec Portatemp 4500 S, Trotec PT 6500 S, en Trotec PT 15000 S.

 

De Remko RKL 495 DC (S-Line)

Het Duitse bedrijf Remko die net als Trotec ook normale mobiele airco’s verkoopt heeft twee mobiele split-unit airco’s: De Remko RKL 495 DC, en de Remko RKL 495 DC S-Line. Ze verschillen alleen qua uiterlijk, de S-Line heeft namelijk een “moderne” zilveren look.
Qua specificaties lijkt de RKL 495 veel op de Trotec PAC 4600. Zo hebben ze beide een energielabel B en een koelvermogen van 14.500 BTU. Ook het geluid is vrijwel hetzelfde, 57dB volgens ISO, minimaal 47dB voor de binnenunit, en 62dB voor de buitenunit. Je zou bijna zeggen dat ze uit dezelfde fabriek komen!
Qua prijs is de RKL 495 is wel ietwat goedkoper dan de Trotec, maar de S-line gaat al snel richting de 2.000 euro.
Momenteel is de RKL 495 beschikbaar op Amazon Duitsland, hopelijk ook snel op de Nederlandse versie!

 

Argoclima Ulisse 13 DCI ECO

De Argoclima Ulisse ziet er wat traditioneler uit dan de modellen van Trotec en Remko, maar de prestaties liegen er niet om. Volgens de officiele ISO meting heeft de airco een geluidsemissie van 55dB binnenshuis, en 62dB buitenshuis, dat is ongeveer hetzelfde als de andere twee split airco’s in deze vergelijking.
De mobiele split airco heeft daarnaast een energielabel A, wat beter is dan de Trotec en Remco. Qua koelvermogen zit de airco iets lager dan de concurrentie, zo’n 12.000 BTU of 3.700kW, terwijl de airco qua prijs ongeveer even duur is, zo’n 1.600 tot 1.800 euro.

 

Bekijk op Amazon.de

Electrovision EH1413 – 15000 BTU

mobiele-split-airco-15000-btu

De Electrovision 15000 BTU is een nieuwe mobiele split airco in 2014. De airco bevind zich in dezelfde prijsklasse als de Trotec, maar heeft niet dezelfde moderne look
De mobiele split airco heeft energie label B. Het koelvermogen is met 15.000 BTU uitstekent, hoger dan alle concurenten op deze pagina. Qua prijs is de airco ongeveer hetzelfde als de concurentie, met een beetje geluk vind je de airco onder de 1.800 euro.

Bekijk op Amazon.de

De Eurom AC2401, voor de Caravan en kleine ruimte

De Eurom AC2401 hebben we al uitvoerig besproken in onze caravan airco koopgids en onze caravan split airco vergelijking, en nog steeds is het een hele populaire mobiele split airco.
Daarbij moeten we wel meteen aangeven dat de airco een stuk minder krachtig is dan de split airco’s die hierboven beschreven zijn. De AC2401 is echt alleen geschikt voor kleine ruimtes zoals de Caravan, Camper, of kleine slaapkamer. Met 2400BTU kan de airco ruimtes koelen van zo’n 6 tot 9m2.
Mocht dit voldoende zijn, dan kunnen we de airco van harte aanraden, de reviews zijn over het algemeen erg goed.

 

De Mestic SPA-3000 / Mestic SPA-2600

Net als de Eurom AC2401 is de Mestic SPA-3000 een airco gericht op caravans en campers. Het heeft iets betere specificaties voor een iets betere prijs en kan ruimtes koelen van zo’n 7 tot 11 m2.
Wij vinden wel dat het design van de Mestic een stuk mooier is dan de Eurom, en dat is natuurlijk niet verkeerd als je ook een mooie nieuwe caravan hebt! Overigens zijn de SPA-3000 en de SPA-2600 hetzelfde zo ver wij weten!

Lees nu ook onze test van de Mestic-3000 mobiele split airco!

De Mestic SPA-5000

 

Nieuw in 2024 is de Mestic SPA-500. Met 5100 BTU komt de airco qua koelvermogen in de buurt van de Vechline 7000. Dit maakt de mobiele split airco geschikt voor ruimtes van 12 to 20m2, meer dan genoeg dus voor de gemiddelde caravan.

Lees nu ook onze preview van de Mestic5000 mobiele split airco!

 

De Vechline 7000 BTU

Vechline 7000

De Vechline 7000 lijkt verdacht veel op de Eurom AC7000 die al een tijdje met pensioen is. Maar dat mag de pret niet drukken, de Vechline 7000 is namelijk een stuk krachtiger dan de mobiele airco’s van Mestic en Eurom. Met een koelvermogen tot maar liefst 26m2. Wij willen deze airco dolgraag testen voor in huis. Houd onze website dus in de gaten!

 

 Bedankt voor het lezen, hebben we nog mobiele split airco’s gemist?

Toch aan het overwegen om een normale mobiele airco te kopen? Lees dan verder op deze website om er achter te komen welke mobiele airco het beste bij jouw ruimte past, of ga simpelweg voor onze adviezen:


PLAN – PRICE

Description

text

text

Fuave ACB09K01

Koelen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Onze keuze voor kleine ruimtes!

Eurom 180 Wifi

De meest krachtige mobiele airco ter wereld. De Eurom Coolperfect 180 wifi kan bijna elke ruimte verkoelen!

DeLonghi EL98 Eco

Stil, Zuinig, 3 jaar garantie, en van alle gemakken voorzien. Geschikt voor ruimtes tot 25m2.


Geef een reactie