Eurom PAC 9.2 mobiele airco test, klein maar fijn!

Eurom PAC 9.2 picture

Eurom PAC 9.2 Test: Voorlopige Conclusie
 • 6.5/10
  Koelvermogen - 6.5/10
 • 7/10
  Bouwkwaliteit - 7/10
 • 6/10
  Geluid - 6/10
 • 7/10
  Functionaliteit - 7/10
 • 7.5/10
  Installatie & Gebruiksgemak - 7.5/10
6.8/10

In het kort:

Het budget model van Eurom voldoet aan de verwachtingen van een goedkope mobiele airco, maar verwacht geen 18 graden tijdens een hittegolf! Het apparaat heeft een prima bouwkwaliteit, is lekker licht, en is zeer compact. Stil is hij niet, zoek daarvoor verder in ons advies voor stille mobiele airco’s. De functionaliteiten van de airco zijn een beetje beperkt, zo is er bijvoorbeeld geen nachtmodus aanwezig. Wel zijn we erg blij met de ontvochtiging modus, een leuke extra wat zeker niet bij elke budget airco aanwezig is. Qua koelvermogen is het in staat om een ruimte koelen te houden, en van zomerse temperatuur naar een prettige temperatuur te brengen, maar tijdens onze test is het niet gelukt om een ruimte van 30 graden tijdig te koelen. Om dit voor elkaar te krijgen raden we de krachtigere airco’s binnen onze andere advies pagina’s:

Het budget model van Eurom

De Eurom PAC 9.2 is een van de populaire budget modellen van Eurom. Samen met de kleinere PAC 7.2 probeert Eurom de concurrentie aan te gaan met de andere modellen tussen de 200 en 300 euro.
De PAC 9.2 is al verkrijgbaar vanaf zo’n €250 en positioneert zich daarmee erg goed inde markt, aangezien de meeste modellen met 9000 BTU een aantal tientjes meer kosten. Bekijk ook onze mobiele airco review overzicht met tests van 6 andere modellen!

Voor welke situatie/ruimte is de airco geschikt

Met een BTU van 9000 richt de airco zich vooral op kleine kamers en kantoren, volgens Eurom is de airco geschikt voor ruimtes tot 90m3.
Met onze eigen rekenmachine achten wij 9000BTU geschikt voor ruimtes tussen de 20m2 en 32m2 (zo’n 55m3 tot 90m3), afhankelijk van de isolatie en hoeveelheid warmte generende apparaten in de ruimte.

Daarnaast is de airco heel erg compact, de kleinste airco met 9000 BTU die wij in dit jaar gezien hebben. De airco is daarom erg geschikt voor huishoudens en kantoren met weinig beschikbare ruimte.

Qua geluidsemissie geeft Eurom alleen de officieel gemeten ISO waarde van 65dB aan, in de praktijk ligt het lawaai meestal een stuk lager, onze test moet laten blijken hoeveel dat precies is!
Het apparaat heeft helaas geen nachtmodus waardoor het geluid wellicht nog wat minder zou kunnen zijn in de slaapkamer


Officiële specificaties

 • Energieklasse A
 • 2,6 kW / 9000 BTU koelcapaciteit
 • Drie bedrijfsmodi: koeling, ventilatie en ontvochtiging
 • Twee ventilatorstanden
 • Timer-functie
 • Weergave van de kamertemperatuur
 • Afstandbediening
 • Uitneembaar luchtfilter
 • Stroomverbruik: 1000 Watt
 • Luchtverplaatsing 320m2 / uur
 • Compressor: Roterend
 • Koelvloeistof: R290, 160g
 • Isolatieklasse: IP20
 • Werktemperatuur 18-35 °C
 • Afvoerpijp afmetingen:
  Ø 150 mm x 1500 mm
 • Gewicht 19kg.
 • Afmetingen 33 x 28 x 68 cm (lxbxh)
 • Ontvochtiger 28,8L/24u

In de praktijk

Zoals we al aangaven is de airco lekker licht en klein. Ten opzichte van de andere airco’s die we getest hebben in 2019 was het dus ook geen enkele moeite om het apparaat 3 verdiepingen de trap op te tillen naar onze testruimte!

Eenmaal opengemaakt vonden we een simpele witte airco in de doos met een zwart bedieningspaneel. Verder troffen we de handleiding, afvoerbuis + toebehoren, een afstandsbediening, en een simpele raambalk aan.

De raambalk is een raamdoorvoer systeem die alleen geschikt is voor schuiframen, en die zijn nogal zeldzaam in Nederland en België. Wij raden aan om daarvoor in de plaats een AirLock aan te schaffen van Trotec, deze kwam bij ons prima uit de test en is beter geschikt. Zie Airlock 100 en Airlock 200 voor raam, of de Airlock 1000 voor deur

Raambalk en Afstandsbediening

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is zeer degelijk voor een budgetmodel. De airco bestaat vooral uit een witte kunststof waarvan de kwaliteit prima is. Er is één uitneembaar luchtfilter aanwezig, en ook deze is goed afgewerkt, een verademing ten opzichte van het budget model van Trotec die wij eerder getest hebben.

Gebruik

Het gebruik van de Airco is vrij eenvoudig. Er zijn drie standen beschikbaar: Koelen, ontvochtigen en ventileren
In de koeling stand schakel je simpelweg de gewenste doeltemperatuur in tussen de 16 en 31 graden, en zal de airco aanblijven staan tot de temperatuur bereikt is. Zodra dit bereikt is zal de compressor en ventilator zichzelf automatisch uitschakelen om energie te besparen.
In de ontvochtiging stand moet de waterafvoerslang aangesloten worden en zal de airco zichzelf automatisch instellen op een doeltemperatuur van 2 graden minder dan de kamertemperatuur. Ook wordt de ventilator automatisch op de stilste stand gezet.
In de bedrijfsmodus Ventilatie circuleert de ruimtelucht en vindt er geen koeling plaats.De ventilator stand kan op laag of hoog gezet worden.

Timer functie

Met de timer functie kan je zelf kiezen wanneer de airco automatisch start of stopt. Stel simpelweg het aantal uur vanaf het moment van instellen in wanneer de airco moet starten of stoppen met afkoelen

Afstandsbediening

De afstandsbediening is heel simpel en heeft dezelfde knoppen als het bedieningspaneel


Geluidstest

Voor onze geluidstest hebben wij een decibelmeter op een afstand van 1 meter van de airco geplaatst. Vervolgens hebben we de airco op beide standen (Laag en Hoog) gemeten, en ter referentie ook het omgevingsgeluid.

Omgevingsgeluid40-42 dB
Test 1: Laag58 dB
Test 2: Hoog59,5 dB

We hebben de test ook opgenomen en geplaatst op ons Youtube kanaal. In de video zit ook een achtergrond gesprek, zodat je het lawaai kan vergelijken met een normale situatie.

Geluidtest Conclusie

Het geluid wat wij gemeten hebben is beter dan de Trotec 2610X, maar er zijn concurrenten op de markt die het nog beter voor elkaar hebben in het budget segment. Wat wij zelf wel prettig vinden is dat je de compressor bijna niet meer hoort vanwege het ventilatie geluid, wat een iets fijner monotoon geluid is en iets wat bij de Trotec wel zeer aanwezig was.
Om deze redenen geven we de airco een lage voldoende, hij is te luid voor een slaapkamer naar onze mening maar zou in een druk kantoor of woonkamer prima passen.


Koelvermogen Test

We hebben de airco getest op de heetste dag van het jaar tot nu toe, buiten was het maar liefst 31 graden op het hoogtepunt! Binnen in onze testkamer (dezelfde als de test van de Trotec 2610x) was het inmiddels opgelopen tot 29,8 °C en scheen om 6 uur nog steeds volop de zon tegen het raam. Een behoorlijke kluis voor de airco!

We hebben de airco op 18 graden gezet (de laagste optie) om de ruimte zo ver mogelijk af te koelen.

Start Temperatuur29,8 °C
Na 0,5 uur28,1 °C
Na 2 uur 26,4
Na 3 uur 24,9

We zijn niet helemaal ontevreden met dit resultaat, alhoewel we meer verwacht hadden. Als je kijkt naar het scenario is het nog best knap dat de airco er zo’n 4,5 graden er van af heeft gekregen in 2 uur, maar een aangename temperatuur is 26,4 niet. Ook na 3 uur is de temperatuur nog verder gezakt maar nog steeds niet onder de 23 waar we naar streven.
Bij de concurrentie zagen we dat de temperatuur in 2 uur met 4 graden gezakt was, een vergelijkbaar resultaat alhoewel de start temperatuur daar een stuk lager lag.

De airco krijgt het dus niet voor elkaar om de ruimte tijdens een hittegolf koel te krijgen op het warmste punt van de dag. We verwachten wel dat de airco (Net zoals de Trotec met 9000BTU): A. De ruimte koel kan houden zodra je hem alvast aan zet, B. De ruimte kan verkoelen van een zomerse temperatuur (25-26), naar een prettige temperatuur (<23) binnen twee uur.


Eurom PAC 9.2 test, Conclusie

Het budget model van Eurom voldoet aan de verwachtingen van een goedkope mobiele airco, het apparaat heeft een prima bouwkwaliteit, is lekker licht, en is zeer compact. Verwacht geen stilte met dit apparaat, zoek daarvoor verder in ons advies voor stille mobiele airco’s.
Qua functionaliteiten is de airco beperkt, zo is er geen nachtmodus aanwezig. Wel zijn we erg blij met de ontvochtiging modus, een leuke extra wat zeker niet bij elke budget airco aanwezig is.
Qua koelvermogen is het in staat om een ruimte koelen te houden, en van zomerse temperatuur naar een prettige temperatuur te brengen, maar tijdens onze test is het niet gelukt om een ruimte van 30 graden tijdig te koelen.
Geef een reactie