Mobiele Airco Test: Trotec 2610 X & Airlock 100 Raamdoorvoer


Trotec 2610 X: Conclusie & Score
 • 6/10
  Koelvermogen - 6/10
 • 6/10
  Bouwkwaliteit - 6/10
 • 5.5/10
  Geluid - 5.5/10
 • 7/10
  Functionaliteiten - 7/10
 • 7.5/10
  Installatie & Gebruiksgemak - 7.5/10
6.4/10

In het kort:

Zoek je een voordelig model die voor enkele graden verkoeling kan zorgen tijdens de warme zomerdagen, en hoef je niet de stilste te hebben, dan haal je met de Trotec 2610 X een airco in huis die precies dat doet. Lees ook de test van de opvolger, de 2600 X
Voor meer stilte en ruimtes die groter zijn dan 40 kubieke meter raden wij aan om verdere te kijken naar de mobiele airco’s in onze adviezen:

De budgettopper van 2019?

Trotec heeft een ontzettend grote hoeveelheid airco’s in zijn arsenaal voor 2019, met prijzen tussen de €200 en €600. De Trotec PAC 2610 X positioneert zich in het budgetsegment, en is al te verkrijgen vanaf zo’n €250
Waarbij de goedkoopste mobiele airco’s meestal een koelvermogen van 7000 BTU hebben, krijg je met de 2610-X een koelvermogen van 9000BTU, 2000 meer voor een meerprijs van €50.
Dit maakt het apparaat voor een zeer interessante keuze, aangezien het de concurrentie voor blijft qua prijs. De Eurom PAC9.2 en Tristar AC-5529 hebben eenzelfde koelvermogen en zijn meestal vanaf €270 te vinden.

We hebben nog veel meer mobiele airco’s getest!

Voor welke situatie/ruimte is de airco geschikt

Met een BTU van 9000 richt de airco zich vooral op kleine kamers en kantoren, volgens Trotec geschikt voor ruimtes tot 34m2/85m3.
Me onze eigen rekenmachine achten wij 9000BTU geschikt voor ruimtes tussen de 20m2 en 32m2, we denken dat Trotec ietwat ambitieus is geweest met de inschatting, maar gaan de uitdaging graag aan!

Qua geluidsemissie geeft Trotec aan dat het apparaat zo’dn 57dB produceert op 1 meter afstand, dit is mogelijk net te luid, voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Wel heeft de airco een nachtmodus, die het apparaat zijn doeltemperatuur laat oplopen gedurende de nacht wat gezonder zou zijn, en waardoor het geluid zou moeten afnemen. Of dit in de praktijk daadwerkelijk minder lawaai zal in de praktijk moeten blijken.


Officiële specificaties

 • Energie-efficiëntieklasse A
 • 2,6 kW koelcapaciteit
 • Twee bedrijfsmodi: koeling en ventilatie
 • Twee ventilatorstanden
 • Timer-functie (engeriebesparingsfunctie)
 • Comfort-display en bedieningspaneel
 • Weergave van de kamertemperatuur
 • Instelbare luchtuitblaasrichting
 • IR-afstandbediening
 • Uitneembaar luchtfilter
 • Luchtreinigingsfunctie (dierharen, pluisjes, stof)
 • Stille werking < 57 dB(A)

 • Geschikt voor ruimtes tot ca. 85 m³/34 m²
 • Koelcapaciteit max.: 2,6 kW / 9.000 Btu
 • Luchthoeveelheid max.: 340 m³/h
 • Ontvochtigingscapaciteit max.: 1 l/h
 • Aansluitspanning: 220-240 V / 50 Hz
 • Stroomverbruik max.: 1,05 kW
 • Koelmiddel: R-410A
 • Afmetingen (L x B x H): 305 x 383 x 752 mm
 • Gewicht: 25,5 kg
 • CO2-equivalent: 0.77 t
 • Luchtslang: 1,5 m / Ø 127 mm
 • Geluidsemissie [dB(A)] volgens EN ISO 3745:2012: 65 dB(A)
 • Geluidsemissie Niveau 1 – Afstand 1 m [dB(A)] 57

In de praktijk

Het eerste wat opvalt als we de doos open maken is de bruine kleur, smaken verschillen en de airco zal zeker niet passen in elke woonkamer, maar gelukkig is er nog een witte versie als alternatief.
In de doos vinden we vervolgens de airco zelf, de afvoerbuis en toebehoren, afstandsbediening, een condensbuisje en zwart rubber voor transport. De vier luchtfilters zijn reeds geïnstalleerd en kunnen eenvoudig verwijderd worden voor onderhoud.

Trotec Unboxing
Unboxing!

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is grotendeels wat we verwachten van een budgetmodel, maar de afwerking valt hier en daar een beetje tegen. Het bruine plastic is goedkoop maar stevig genoeg, waarbij het bedieningspaneel van iets hogere kwaliteit is en er beter uit ziet. De wieltjes zijn eenvoudig en doen wat ze moeten doen, maar mogelijk wat fragiel voor constante verplaatsing.

Wat tegenvalt is de afwerking van de filters, zodra je ze uit het apparaat verwijderd zie je dat de rasters op een middelmatige manier zijn bevestigd aan het plastic, we hopen dat dit vooral visueel is en dat ze niet snel aan vervanging toe zijn, afwachten!

Gebruik

Het gebruik van de Airco is vrij eenvoudig. Er zijn drie standen beschikbaar: Koeling, Automatisch en Ventilatie.

In de koeling stand schakel je simpelweg de gewenste doeltemperatuur in tussen de 18 en 32 graden, en zal de airco aanblijven staan tot de temperatuur bereikt is. Zodra dit bereikt is zal de compressor en ventilator zichzelf automatisch uitschakelen om energie te besparen.
In de automatische stand schakelt het apparaat bij een temperatuur hoger dan 23 graden automatisch naar het koelbedrijf, en tussen de 20 en 23 graden schakelt het apparaat automatisch naar de ventilatorstad. Dit kan je verder niet aanpassen, iets wat wel graag hadden willen zien.
In de bedrijfsmodus Ventilatie circuleert de ruimtelucht en vindt er geen koeling plaats.
De ventilator stand kan bij alle drie de standen op laag of hoog gezet worden, zie de geluidstest voor de hoeveelheid geluid beide standen produceren.

Nachtmodus

Nachtmodus werkt als volgt: De ingestelde temperatuur wordt na 1 uur met 1 graden verhoogd. Na nog een uur wordt de temperatuur opnieuw met 1 °C verhoogd. Daarna wordt de temperatuur 10 uur gehandhaafd.

In interessante oplossing, maar volgens ons niet echt een nachtmodus. De lage ventilatie stand waar de airco op draait in nachtmodus is namelijk nog steeds behoorlijk luidruchtig. Wij hadden liever nog een derde stand gezien die minimaal blaast.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is wat ons betreft zeer degelijk. Het is geen hoogstaand product, maar alle knoppen zijn aanwezig en de bouwkwaliteit is prima.


Geluidstest

Voor onze geluidstest hebben wij een decibelmeter op een afstand van 1 meter van de airco geplaatst. Vervolgens hebben we de airco op beide standen (Laag en Hoog) gemeten, en ter referentie ook het omgevingsgeluid.

Omgevingsgeluid40-42 dB
Test 1: Laag59 dB
Test 2: Hoog61 dB

We hebben de test ook opgenomen en geplaatst op ons Youtube kanaal. In de video zit ook een achtergrond gesprek, zodat je het lawaai kan vergelijken met een normale situatie

Geluidtest Conclusie

Het geluid wat wij gemeten hebben komt hoger uit dan de fabrikant beschrijft op de website van het product. Trotec heeft de airco op de ‘laag’ stand gemeten (op een afstand van 1 meter) als zijnde: 57dB. In onze test met dezelfde specificaties komen wij uit op 59dB. Hierbij moet wel gezegd worden dat er een foutmarge van 1,5dB bij onze geluidsmeter zit. Op de hoge stand komen wij zelfs op 62dB uit.

Wij geven het geluidsniveau een krappe voldoende, en zouden het vergelijken met een luidruchtige ventilator. Het is heel niet storend (hoewel de compressor soms vrij irritant kan oplaaien), maar naar onze mening te luid voor de slaapkamer.
Voor een kantoor of woonkamer die al redelijk luidruchtig is kunnen wij de airco wat geluidsemissie betreft wellicht wel aanraden. Maar om in alle rust te kunnen werken zal je verder moeten kijken


Koelvermogen Test

De belangrijkste eigenschap van een Airco is natuurlijk hoe goed hij koelt. Om dit te testen hebben we een aantal scenario’s geschetst en getest. De zomer is nog niet begonnen dus we hebben nog niet allen scenario’s uitgebreid kunnen testen. Deze week was het gelukkig wel al boven de 25 graden, dus hebben we een “voorjaars” test kunnen uitvoeren.

Scenario 1: Kamer met matige isolatie + middagzon.

In onze eerste test bevinden we ons in een ruimte met matige isolatie van zo’n 37 kubieke meter, wat volgens onze BTU calculator zo’n 6500 BTU nodig heeft om voldoende af te koelen. Daarbij heeft de ruimte een groot raam gericht op het westen, waardoor de volle middag zon vol staat de branden op het raam. Een grote uitdaging voor een kleine Airco!

We hebben de airco op 18 graden gezet (de laagste optie) om de ruimte zo ver mogelijk af te koelen.

Scenario 1 resultaat:

Start Temperatuur26,2 °C
Na 1 uur23,2 °C
Na 2 uur22,5 °C

Ondanks de middagzon is het gelukt om de ruimte tot met bijna 4 graden te verlagen. Dit was ongeveer het minste wat we van de airco verwachtten, aangezien het aantal BTU ruimschoots voldoende zou moeten zijn. Niet bijster indrukwekkend dus, maar we verwachten betere resultaten in een ruimte die wat meer in de schaduw staat in plaat van direct in de zon.


Trotec 2610 X Test, Conclusie

Het budget model van Trotec doet wat hij moet doen, maar niet meer dan dat.
Je kan jezelf natuurlijk afvragen wat je kan verwachten van een model met 9000 BTU aan koelvermogen, voor zo’n lage prijs. Hij moet in ieder geval redelijk koelen, en in onze eerste test heeft het apparaat laten zien dat de airco een ruimte in de volle zon kan afkoelen met een aantal graden. Verder zijn we ook te spreken over de bediening, het paneel op de airco en de afstandbediening zijn prima en duidelijk uitgewerkt.
Qua functionaliteit hadden we graag nog een derde stille stand gezien die de nachtfunctie kan complimenteren. De huidige “lage” stand is simpelweg te luidruchtig voor een slaapkamer.
Waar we ook niet helemaal tevreden over zijn is de bouwkwaliteit, de luchtfilters zijn matig afgewerkt en het bruine plastic voelt goedkoop aan.

Conclusie: Zoek je een voordelig model die voor wat verkoeling kan zorgen tijdens de warme zomerdagen, en hoeft hij niet stil te zijn. Dan haal je met de Trotec 2610 X een prima model in huis.
Voor stilte en ruimtes die groter zijn dan 40 kubieke meter raden wij aan om verdere te kijken naar de airco’s in onze adviezen:

De Trotec 2610 X is verkrijgbaar vanaf zo’n 250 euro.
In het wit:

Trotec Airlock 100 Test

Om de Airco zo effectief mogelijk zijn werk te laten doen moet je een manier vinden om te voorkomen dat warme lucht weer van buiten naar binnen stroomt bij het installeren van de afvoerbuis. Om deze reden heeft Trotec de Airlock serie geintroduceert!

De Airlock 100 is een raamdoorvoer voor mobiele airco’s met 1 afvoerslang (Airlock 200 voor 2 afvoerslangen). de afdichting is één geheel, gemaakt van eenzelfde stof die je ook bij een goedkope party tent ziet, met een rits in het midden. Waarbij één kant aan het raamkozijn vast gemaakt moet worden, en de andere kant aan het openklappend raam.
Zo ontstaat er een soort tent tussen het raam en raamkozijn waarbij de afvoerbuis van de airco door de rits naar buiten gaat. Hierdoor komt er geen warme lucht meer naar binnen!

Airlock monteren

Ik moest de handleiding een aantal keer doorlezen voordat ik precies begreep wat er moest gebeuren om de Airlock te monteren. Ook de beschikbare YouTube filmpjes (alleen in het Duits) waren niet heel behulpzaam.
Toen ik het eenmaal door had, was de eerste stap het vastplakken van de klittenband aan het raamkozijn. Op de lijm is in ieder geval niet bezuinigd, want het plakte meteen aan de vensterbank vast en was nauwelijks meer los te krijgen!
Na wat geklungel was het uiteindelijk gelukt om het raamkozijn en de binnen kant van het raam zelf van klittenband te voorzien

Vervolgens moest hetzelfde gebeuren aan de raamkant, aan de binnenkant van het raam. Daarna moet het zeil met de via de klittenband gemonteerd worden aan het raam en kozijn, dit was geen heel ingewikkelde klus, en binnen een paar minuten was het geklaard.

Vervolgens was het simpelweg een kwestie van de afvoerslang door de rits naar buiten plaatsen, kind kan de was doen!

Trotec Airlock 100 Test, Conclusie

De Airlock is een zeer toegevoegde waarde aan elke mobiele airco. We raden het aan om altijd een raamafdichting bij een Airco aan te schaffen.

De Airlock 100 is van redelijke kwaliteit en de montage is niet heel ingewikkeld, de buis is daarna simpel te plaatsen tussen de rits.

Een nadeel is dat het raam mogelijk wat minder goed dicht kan vanwege de klittenband en stof die in de weg zit. Om dit op te lossen kan je tijdens koelere periodes de Airlock in zijn geheel weer van de klittenband afhalen.

2 gedachten over “Mobiele Airco Test: Trotec 2610 X & Airlock 100 Raamdoorvoer”

 1. Het valt me op dat ik op alle foto’s die ik zie over dit soort afdichtingen een raam zie dat naar binnen opengaat. Hebben jullie ook ervaring met een raamafsluiting op een (draai)raam dat naar buiten open gaat?

  Beantwoorden
  • We zien vooral twee soorten, een afdichting voor een schuifraam (komt niet vaak voor in NL), en de afdichting voor een raam dat naar binnen draait.
   In principe kan je die op een zelfde manier plaatsen voor een raam die naar buiten draait maar dan moet je er wel vanuit buiten bij kunnen.
   Een raam die om haar as draait wordt een ingewikkeld verhaal denk ik!

   Beantwoorden

Geef een reactie