Mobiele airco zonder slang, wat zijn de opties voor 2024?

Een mobiele of monoblock airco zonder afvoer slang of buis, het lijkt haast een ideale situatie. Een lekker gekoelde ruimte zonder de onhandige afvoerbuis naar buiten. Helaas is een mobiele airco zonder slang niets meer dan een veredelde ventilator, wij leggen uit hoe dat komt en wat de oplossing is!

Hoe werkt een Airco? In het kort:

Om te begrijpen waarom een mobiele airco zonder slang niet goed werkt moet je eerst begrijpen hoe een airco überhaupt werkt. Het is vrij ingewikkeld dus we proberen het op een eenvoudige manier uit te leggen:
Een airco zuigt warme lucht aan in de ruimte waar de airco geplaatst is (dit geldt voor beide soorten, mobiele/monoblock airco’s en split-units). De warme lucht wordt vervolgens naar een warmtewisselaar geleid. De warmtewisselaar bevat koelvloeistof die de warmte uit de lucht onttrekt (hier wordt het ingewikkelde natuurkunde). Vervolgens stroomt de nu koude lucht weer naar buiten. Waar blijft de warmte dan? In het geval van een split airco wordt de verdampte koelvloeistof naar de buitenunit begeleid waar het de warmte afdraagt aan de buitenlucht. Bij een mobiele/monoblock airco gebeurt dat proces in de airco zelf, waarna de afvoerslang dus de warme lucht naar buiten begeleid. Lees hier alles over de mobiele airco met slang!


Ons advies voor de beste modellen op voorraad!

PLAN - PRICE

Description

text

text

Fuave ACB09K01

Koelen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Onze keuze voor kleine ruimtes!

Eurom 180 Wifi

De meest krachtige mobiele airco ter wereld. De Eurom Coolperfect 180 wifi kan bijna elke ruimte verkoelen!

DeLonghi EL98 Eco

Stil, Zuinig, 3 jaar garantie, en van alle gemakken voorzien. Geschikt voor ruimtes tot 25m2.


Hoe werkt een mobiele airco zonder slang?

Het probleem is dus dat de warmte ergens heen moet, vandaar de slang. Je ziet dat bepaalde fabrikanten van de mobiele airco unit zonder slang hier creatief mee om gaan, om bijvoorbeeld de warmte af te voeren in (ijswater). Leuk idee, maar in de praktijk wordt de ruimte nauwelijks kouder, hoogstens een paar graden. Sterker nog, er zijn genoeg gebruiker reviews online te vinden waarbij de ruimte juist warmer wordt. Je hebt namelijk een extra apparaat die op zichzelf al warmte creëert en vervolgens de warmte die uit de lucht onttrokken wordt niet goed wegvoert. Bijkomend nadeel is de lucht ook niet ontvochtigd wordt waardoor het benauwd blijft in de ruimte.
Dit soort apparaten worden normaliter bestempeld als “aircooler“. Komt je dus een apparaat tegen in een webshop die op een airco lijkt, geen afvoerbuis heeft. en aanzienlijk goedkoper is, dan is de kans groot dat het een aircooler betreft.

Een interessant voorbeeld is de kleine Livingston Air, bekend van de beruchte Tell Sell reclame’s. Deze aircooler kwam onlangs in het nieuws door Kassa. Afgelopen zomer was het natuurlijk ontzettend heet, waardoor er bijna geen airco meer te krijgen was in Nederland, maar daar had Tell Sell wel wat op. Honderden Nederlanders hebben de Livington besteld, maar het apparaat was niet vooruit te branden (als het al op tijd verzonden was). Heel vervelend natuurlijk in een hittegolf. Ook andere webshops hebben het apparaat te koop zoals bol.com, mediamarkt en Blokker. De beoordelingen liegen er niet om…

Dyson pure Cool, een Airco?

Nog een alternatief voor een mobiele airco zonder slang zijn de ventilatoren van Dyson. De apparaten hebben een prachtig design (en daarbij horende “prachtige” prijs), en werden op sommige webshops bestempeld als Airco. Dat zijn ze dus niet, in de webshop van Dyson zelf zie je het woord airco dus ook niet terugkomen. Let dus goed op als een webshop de ventilatoren/luchtreinigers/luchtbehandeling apparaten adverteert onder de airco categorie.

Dyson Pure Cool
Dyson Pure Cool

Wat zegt een A-merk fabrikant over de mobiele airco zonder slang?

Trotec, een fabrikant dat veel voorkomt in ons advies , biedt zelf ook aircoolers aan. Op hun informatiepagina maken ze dan ook volop reclame voor de machines:

“Met de mobiele luchtkoelers uit de PAE-serie, biedt Trotec een zeer slimme en energie-efficiëntie oplossing voor het aangenaam regelen van de temperatuur in kleinere tot middelgrote ruimten. Doorgaans ontworpen als 3-in-1 apparaten, zorgen onze aircoolers rondom met luchtkoeling, ventilatie en luchtverfrissing voor een uitstekend klimaatcomfort. En het beste komt nog: In tegenstelling tot de gebruikelijke airconditioners, werken de luchtkoelers zonder chemische koudemiddelen en zonder uitgebreide installatie – zelfs de anders gebruikelijke afvoerluchtslang bij deuren of ramen vervalt bij dit innovatieve systeem.”

“Het beste komt nog:” zeggen ze, want aircoolers gebruiken geen chemische koudemiddelen. Een interessante opmerking waarmee ze zichzelf in de voet schieten aangezien ze zelf airco’s aanbieden met deze chemische koudemiddelen. (Waar ook gewoon ecologische alternatieven voor zijn, zoals concurrent DeLonghi beaamt).

Wat verder ook interessant is, is dat Trotec een hele goede uitgebreide informatiepagina heeft over klimaatbeheersing in het algemeen, waarbij ze hun eigen aircoolers min of meer afraden, wat is immers de waarde van slechts 1 of 2 graden afkoelen:

“Doorgaans kunnen met mobiele luchtkoelers uit de PAE-serie in kleine ruimten, afhankelijk van de luchtvochtigheid en starttemperatuur, temperatuurverschillen van 1 – 2 °C worden bereikt, zonder dat de ruimteluchtvochtigheid onaangenaam hoog wordt.”

“Met 10 tot 18 °C verschil tussen de ingaande lucht en uitgaande lucht bij het apparaat, produceren de airconditioners uit de PAC- en PT-serie veel grotere temperatuurverschillen dan luchtkoelers, die doorgaans slechts een verschil van 1 tot 3 °C bereiken.
Omdat tegelijk ook doorlopend weer warmte aan de ruimte wordt toegevoerd, bijvoorbeeld door wanden of deurspleten, kan de ruimtelucht met compressoraangedreven airconditioners onder de streep ca. 4 tot 15 °C afkoelen – altijd afhankelijk van het gebruikte model en de klimatologische omstandigheden in de ruimte (temperatuur en relatieve luchtvochtigheid).”


Trotec Aircooler PAE 10
Trotec Aircooler PAE 10

Maar de slang gaat door een open raam, waardoor er warme lucht naar binnen komt

Klopt, bij de beste mobiele airco’s wordt in de doos slechts een afvoerslang meegeleverd die door een raam of deur verbonden moet worden met de warme buitenlucht. Hier is wel een oplossing voor gevonden. Namelijk de raamafdichting of deurafdichting.

De mobiele airco afvoer oplossing: Een raamafdichting

Een raamafdichting is een nette oplossing die het open raam afsluit tegen de buitenlucht, maar wel de slang naar buiten laat gaan.
Trotec biedt verschillende oplossingen, zoals de Airlock 100 en Airlock 200 voor raam, en de Airlock 1000 voor deur. Let op, Trotec levert deze soms ook mee bij de airco, altijd handig!

En een mobiele airco met condensbak of opvangbak?

Elke mobiele airco zal een vorm van een condensbak of opvangbak hebben. Deze zal je eens in de zoveel tijd moeten legen. Ook raden wij het niet aan om een mobiele airco met een condensbak te nemen als er geen slang bij zit. Het zogenaamd overdragen van de hitte naar het water zal niet effectief genoeg zijn.

De beste mobiele airco zonder slang

Zoals beschreven zijn de opties voor mobiele airco´s zonder slang dus heel beperkt. Maar, er is één model op de markt die daadwerkelijk een revolutionaire technologie toepast om de mobiele airco zonder slang waar te maken: De Evolar EVO-ES900

De Evolar EVO-ES9000. Volledig zonder slang?

Uit het niets verschijnt daar opeens de Evolar EVO-ES9000. Deze “airco” zonder slang claimt een gepatenteerde technologie te bevatten die de warmte omzet in maar liefst 37 liter water. Dit horen we natuurlijk wel vaker, maar het verschil met de gebruikelijke “condensbak aircooler” is dat je dit apparaat 8 uur kan gebruiken, waarna het water 3 uur moet afkoelen. Je hoeft het warme water dus niet af te voeren.

Inmiddels is er al behoorlijk wat informatie beschikbaar over de EVO-ES9000, lees hier onze preview

Is de mobiele airco zonder slang geluidloos?

De reden waarom een mobiele airco met slang veel geluid maakt is omdat de condensator hardt aan het werk is om de lucht af te koelen. Je kan dit vergelijken met een koelkast, maar dan andersom. De mobiele airco zonder slang, zoals de EVO-ES9000 kan dus een stuk stiller te werk gaan omdat hij het harde werk al van te voren doet. Een mobiele airco zonder slang kan dus stiller zijn dan een mobiele airco met slang.

Is de mobiele airco zonder slang geschikt voor de slaapkamer?

Een mobiele airco zonder slang kan erg geschikt zijn voor de slaapkamer omdat het luidrichtige gedeelte van de machine kan afspelen voordat je naar bed gaat. Zet de EVO-ES9000 in de ´´afkoelmodus´´ een aantal uur aan voordat je naar bed gaat, en geniet tijdens het slapen van een stille mobiele airco. Mocht de EVO-ES9000 wat te prijzig zijn, dan raden we je aan om verder te kijken naar ons advies van de beste stille mobiele airco´s

Alternatieven voor mobiele airco zonder slang

Perfecte oplossingen zijn er vrijwel niet in de airco wereld, maar wellicht kunnen de volgende opties een alternatief bieden:

Monoblock Airco

De monoblock airco werkt wel met een luchtafvoer, maar is ten opzichte van een mobiele airco een permanente oplossing. De monoblock airco werkt met twee afvoerbuizen naar buiten via de muur, je zal dus eerst twee gaten moeten (laten boren). Voor meer informatie, bekijk ons artikel over de beste monoblock airco’s.

Mobiele Split-Airco

De mobiele split airco is een stuk minder luidruchtig en heeft vaker een veel dunnere slang ten opzichte van de gewone mobiele airco. Er zijn een aantal mobiele split airco’s op de markt die gemaakt zijn voor de caravan en camper, maar kunnen ook geschikt zijn voor in huis. Bekijk ons overzicht van de beste mobiele split airco’s.

Mobiele airco zonder slang bij Bol.com

Ook bol.com adverteerd op mobiele airco´s zonder slang. Gelukkig is het aanbod inmiddels wel zeer beperkt en adverteren ze nauwlijks nog aircoolers als mobiele airco zonder slang, slechts nog 1 of 2 mini airco´s. Ook voor de mini airco geldt dat het niet of nauwelijks effect heeft op het afkoelen van je ruimte.

Mobiele airco zonder slang bij Mediamarkt

De Mediamarkt adverteerde voorheen ook nog wel aans aircoolers als zijnde mobiele airco zonder afvoerslang, maar inmiddels is dit probleem verholpen. Ook hebben ze nu een informatie pagina waar ze uitleggen hoe de airco´s die zijn verkopen werken.

Airco zonder slang bij de Praxis

De Praxis geeft inmiddels ook al duidelijk aan op een informatieve pagina dat de mobiele airco zonder slang in de meeste gevallen een aircooler is. Zoals we al eerder aangaven heeft een aircooler weinig zin. Overigens heeft Praxis wel vaak 20%-25% korting op haar mobiele airco´s.

Conclusie: Moet een mobiele airco altijd met een slang naar buiten?

Wij zijn natuurlijk een informatieve website gericht op mobiele airco’s, maar realiseren natuurlijk heel goed dat een split-unit de beste oplossing is voor een airco die altijd op dezelfde plaats staat. Het enige alternatief voor een mobiele airco zonder slang is dus toch echt een split-unit.
Mocht dit geen optie zijn, dan zal je toch echt een mobiele airco met afvoerslang in huis moeten halen als er weer een hittegolf op komst is. Overtuigd? Klik dan snel verder naar een van onze adviezen: