Mobiele split airco test: Mestic SPA-3000, ook voor in huis?

De Mestic SPA-3000 (SPA-2600) is een mobiele split airco dat vorig jaar op de markt is gebracht voor caravans en campers. Wij waren nieuwsgierig of de airco ook geschikt is voor in huis, in de hoop een stillere en effectievere manier te vinden om bijvoorbeeld je thuiskantoor af te koelen. De buitenunit kan namelijk ook op een balkon of de begane grond geplaatst worden.

Wij hebben de mobiele split airco van Mestic in huis gehaald om te kijken of de kleine airco dus ook wat verkoeling kan bieden binnenshuis. Maar, wel een korte disclaimer, de airco is in principe alleen geschikt voor in de caravan of camper. Wij zullen dus geen officieel advies uitbrengen en ook geen score toedelen aan de Mestic SPA-3000

Mestic SPA-3000 / SPA-2600

Koelvermogen: 760 Watt
 • Ruimtes tot 7-10m2
 • Gem. Stroomopname: 1.75A
 • 22.5KG

Specificaties

Jaren lang was de Eurom AC2401 de enige caravan split airco op de markt. Met de nieuwe Mestic SPA-3000 / Mestic SPA-2600 is daar verandering in gebracht, eindelijk wat concurrentie! Zie ook onze vergelijking tussen de twee apparaten.

2024 update! Inmiddels is ook de Mestic SPA-5000 op de markt. Deze airco is iets krachtiger dan de SPA-2600. Bekijk onze preview

De mobiele split airco heeft een BTU van 2.500, wat het volgens onze BTU rekenmachine geschikt maakt voor ruimtes tussen de 7 en 10 vierkante meter
Het verbruik van de airco is 400W. Ten opzichte van mobiele airco’s is de machine minder zuinig als je kijkt naar het aantal BTU per Watt. Mobiele airco’s met energielabel A hebben doorgaans een beter verbruik, maar daar staat wel tegenover dat ze een veel hogere koelvermogen hebben (vanaf 7000BTU).
Het geluidsniveau is volgens de specificaties 53dB, maar hier staat niet bij aangegeven of het de officiële ISO geluidsspecificatie is. Wij gaan uit van niet, aangezien er ook mobiele airco’s zijn die 47-53 aangeven op de website terwijl het in werkelijkheid 63dB is volgens ISO.

In de praktijk

De mobiele split airco is dus geschikt om te monteren aan een klapraam van een caravan of camper. Die heb ik niet, maar ik heb wel een loggia met deur waar de split unit door heen kan passen. In de onderstaande foto kan je zien hoe dat in de praktijk werkt, er blijft dus altijd wel een kier open, maar die is lang niet zo groot als bij een slang van de mobiele airco. In ons geval konden we ook het rolgordijn voor de kier hangen om nog meer tocht te voorkomen. Dit ziet er toch niet iets beter uit dan een raamafdichting van een mobiele airco.

Wat ook meteen opvalt bij het eerste gebruik is dat de volledige binnenunit lekker koel is. Bij een mobiele airco kan de achterkant, en de slang, behoorlijk warm worden, wat natuurlijk niet helpt bij het afkoelen.

IMG_2826

Koelvermogen test

Wij hebben de airco twee keer op koelvermogen getest in de afgelopen week. In een ruimte van 15m2, hoger dan de specificaties dus. De tweede test in een thuiskantoor van 10.5 meter. De airco kan in principe een ruimte afkoelen tot 10 meter met goede isolatie. De test ruimte heeft een groot raam waar de zon op staat, dus het is wel een uitdaging voor de kleine airco!

Ruimte van 15m2

In de grote ruimte was de temperatuur bij de start van de test 29.1 graden. Na 30 minuten was de temperatuur gedaald naar 25.7 graden. Vervolgens bleek dat de grote ruimte toch wat te veel was voor de kleine airco, in de uren daarna bleef de temperatuur tussen den 25 en 26 graden.

Ruimte van 10m2

In de kleine ruimte was de temperatuur bij de start van de test 30.1 graden. Na 30 minuten was de temperatuur gedaald naar 26.4 graden, en na 90 minuten 24,6 graden. De temperatuur daalde vervolgens niet veel verder.
Wat ook op viel is dat het op de grond veel kouder was dan op bureauhoogte, wat logisch is, aangezien koude lucht niet stijgt. Wij zouden dus ook aanraden om de airco op een verhoging te plaatsen, zoals een krukje. Zo niet, dan blijven je voeten wel lekker koel!

Geluidstest

Het grote voordeel van deze Mestic-3000 ten opzichte van mobiele airco’s, wat geluid betreft, is dat het apparaat geen zoemende/brommende compressor heeft binnenshuis. Het enige geluid wat je dus hoort is de ventilator. Uiteraard hoor je de buitenunit ook nog een beetje, maar dit ervaren wij ook niet als storend.
Wij hebben de volgende gemiddelde waarden gemeten:

 • Hoogste stand: 58.8dB
 • Slaapstand: 52.9dB

Het geluidsniveau is aanzienlijk beter dan de mobiele airco’s die wij tot nu toe getest hebben. De buitenunit is een ontzettend groot voordeel wat geluid betreft!

De volgende video kan je een indicatie geven van het geluid op slaapstand:

Geluid buitenunit

De buitenunit doet erg zijn best om alle warme lucht weer af te voeren, en hier komt ook wat geluid bij kijken. Nogmaals, geen brommend/zoemend geluid, maar wij kunnen ons voorstellen dat buren op de camping hier om kunnen klagen als zij zelf ook met een raampje open slapen.

Aangezien wij de airco gebruiken op onze loggia zullen onze buren er geen last van hebben. Wij hebben ook geen trillingen vastgesteld

De volgende video kan je een indicatie geven van het geluid van de buitenunit. Let op, deze video is opgenomen binnen een loggia, dus is mogelijk niet vergelijkbaar met het geluid in een open gebied.

Conclusie

Nogmaals een disclaimer: Deze airco is gemaakt voor gebruik in caravan of camper, dus wij brengen geen officieel advies uit voor het gebruik binnenshuis.

Dat gezegd hebbende zijn wij wel gecharmeerd van deze mobiele split airco. De buitenunit biedt grote voordelen ten opzichte van mobiele airco’s:

 • De slang naar buiten is veel dunner, een raamafdichting is mogelijk niet meer nodig
 • Het zoemend/brommend geluid dat je vaak bij mobiele airco’s ziet is totaal afwezig
 • De volledige binnen unit is koel, geen warm element binnenshuis meer.

Daarnaast zijn de koelprestaties ook prima. Een ruimte van 6 tot 9, bijvoorbeeld een klein thuiskantoor, kan het apparaat goed verkoelen op de warmste zomerdagen. Voor grotere ruimtes raden wij aan om ons artikel te lezen met alle mobiele split airco’s die momenteel op de markt zijn.

Over het algemeen zijn wij erg blij met deze innovatie, wij hopen dat de mobiele airco fabrikanten ook aan de slag gaan met een mobiele split variant!

Mestic SPA-3000 / SPA-2600

Koelvermogen: 760 Watt
 • Ruimtes tot 7-10m2
 • Gem. Stroomopname: 1.75A
 • 22.5KG

4 gedachten over “Mobiele split airco test: Mestic SPA-3000, ook voor in huis?”

   • Yes, that would be verey convenient, I believe on their site it’s specified that the changement of the pipe is to be done by a proffessional, which made me think that the process is possible, I see the pipe’s connection to the unit it is holded in place by plastic tabs…

    Beantwoorden
 1. When you remove the hose/pipe, the refrigerant or cooling fluid will evaporate completely and the unit will be useless. Therefore it should be done by a professional who will use special tools to remove the fluid from the system and refill it when reconnected.

  Beantwoorden

Geef een reactie