Nader bekeken: Bodin Airco’s, huismerk van Bol.com

Onlangs heeft Bol.com nieuwe producten gelanceerd onder de naam Bodin. Weinig is nog bekend van dit merk, behalve dat het een dochterbedrijf is van Smartwares Group. Dit bedrijf heeft o.a. ook de merken Princess en Tristar in handen.
Bol.com beweerd dat Bodin producten exclusief beschikbaar zijn bij Bol.com, wij durven dus te stellen dat dit een “huismerk” van Bol.com is, vergelijkbaar met “Bluebuilt” en “Fuave” van Coolblue.

Korting voor Bol.com select leden

Uniek voor deze producten is de speciale korting voor “Select” leden. Voor wie het nog niet weet, Bol.com Select is een abonnement van Bol.com waarbij je onder andere gratis verzending en bezorgen op zondag krijgt. Bekijk hier het volledige overzicht.

Bij Bodin krijg je dus korting als je select lid bent, dit begint bij €2,50 voor de raamafdichting en kan oplopen tot €100 voor de duurste airco.

We zijn er nog niet helemaal uit of we hier zo blij mee zijn, aan de ene kant is het natuurlijk leuk om een flinke korting te krijgen, maar daar betaal je dus wel €9,99 per jaar voor. Bol.com had natuurlijk ook gewoon de prijzen laag kunnen houden voor iedereen.
De Bodin Mobiele Airco’s hebben een modern design

Bodin Mobiele Airco

Bol.com komt in eerste instantie met drie Bodin mobiele airco’s op de markt. De airco’s lijken qua uiterlijk erg veel op elkaar en lijken vooral te verschillen in het koelvermogen: 9.000 BTU, 12.000 BTU, en 14.000 BTU.

De vraag is natuurlijk hoe de airco’s zich verhouden ten opzichte van de concurrentie. Niet alleen de bekende merken zoals Trotec, Eurom, en DeLonghi, maar ook het huismerk van Coolblue: Fuave.
Het topmodel: Bodin 22.352414 Mobiele airco

We moeten eerlijk toegeven dat we niet echt onder de indruk van de naamgeving zijn, de “22.352414” bekt niet erg lekker. Misschien is dat juist de bedoeling van Bol.com, en willen ze niet dat het een memorabel product wordt?

Ondanks de vreemde naam heeft het topmodel een indrukwekkende 14.000 BTU. Daarmee is de mobiele airco even krachtig als de Coolblue Fuave ACS14K01, en ACB14K01.
Qua geluidsemissie heeft de Bodin airco de veelvoorkomende ISO waarde van 65dB, we zien verder geen beschrijving van de hoeveelheid geluid bij normaal gebruik en gaan er dus van uit dat het apparaat hier niet in uitblinkt.
De airco heeft verder energielabel A. Een kleine rekensom met het vermogen vertelt ons dat het een EER (energieverbruik) van 2,6 heeft. 2,6 is de standaard voor eenvoudige airco’s en valt dus een beetje in het niet in vergelijking met bijvoorbeeld de premium airco’s van DeLonghi, die het een stuk beter voor elkaar hebben betreft energiezuinigheid.
De airco heeft daarnaast alle functionaliteiten die je verwacht van een eenvoudige mobiele airco: Ontvochtiging en ventilatie modus, digitale timer, en een simpele afstandsbediening.

De Bodin mobiele airco blinkt dus niet uit in het geluid, de energiezuinigheid, of de functionaliteiten, maar doet dat wel in de prijs. Met de select korting is de airco nu beschikbaar voor €499, en dat is een heel erg goede deal. De twee Fuave airco’s van Coolblue gaan voor €599 en €649 de deur uit, en ook die twee airco’s blonken niet uit in geluid of energiezuinigheid.
Qua concurrentie zijn er verder nog twee modellen van Trotec met 14.000 BTU, de Trotec PAC 4700 X en PAC 4100 E. Ook heeft Eurom de krachtige PAC 14.2. Helaas zijn alle drie de modellen al een tijdje niet meer op voorraad. Wel kunnen we zien dat de Eurom in het verleden verkocht werd voor zo’n €500.
Het bedieningspaneel

De Bodin 22.352412 en Bodin 22.352409

Naast het topmodel heeft Bodin nog twee kleinere modellen met 9.000BTU, en 12.000BTU. Qua design, geluid, energieverbruik en functionaliteiten zijn ze precies hetzelfde als de 22.352414 dus daar zullen we het verder niet meer over hebben.

Ook deze twee modellen zullen vooral concurreren op de prijs, het model van 12.000 BTU kost met de “Select” korting nu €424, en het model van 9.000 BTU kost €299.
Wederom scherp geprijsd, maar de concurrentie is wel een stuk beter op dit niveau. Vooral Coolblue doet het goed, waar veel airco merken de prijzen van 9.000 BTU modellen verhoogd hebben in 2020, heeft Coolblue op dit moment de Fuave ABC07K01 te koop staan voor slechts €259. Ook het model met 12.000 BTU komt in de buurt voor zo’n €449. Verder zien we ook dat Eurom en Tristar modellen hebben voor rond de 400-450 euro. Houd de aanbiedingen vooral goed in de gaten!
Kleine Bodin Mobiele Airco: Bodin 22.352005, Bodin 22.352007, Bodin 22.352009

Inmiddels zijn ook drie voordelige modellen op bol.com verschenen. De drie Bodin mobiele airco’s hebben 5.000, 7.000, en 9.000 BTU. Met name het 9.000 BTU model vinden wij erg interessant, aangezien het met de korting slechts 249 euro is. Dat is erg scherp geprijsd, zeker ten opzichte van Coolblue die haar model van 9000 BTU op moment van schrijven verkoopt voor 379 euro!!!
Bodin Mobiele Airco Raamafdichting

Naast de 3 mobiele airco’s heeft Bodin ook een mobiele airco raamafdichting. Wij vinden een raamafdichtingskit essentieel aangezien het de warme lucht buiten houdt, en raden iedereen aan om er eentje bij te bestellen.
Vorig jaar hadden we de raamafdichting van Trotec en Coolblue Bluebuilt vergeleken. Deze modellen leken erg veel op elkaar, en het model van Bodin is niet erg verschillend. Wij raden dus aan om eentje te kiezen met de beste prijs. Aangezien de Bluebuilt raamafdichting niet meer verkrijgbaar is, en de Trotec duurder, raden we dus aan om te gaan voor de raamafdichting van Bodin!
Raamafdichting van Boding

Bodin Mobiele Airco conclusie

Bol.com brengt net zoals Coolblue geen inovatie naar de mobiele airco markt. De Bodin airco’s zijn allemaal zeer gemiddeld in energieverbruik, geluid, en functionaliteit. Het lijkt er op dat de beide bedrijven vooral willen inspelen op de grote vraag die ontstond tijdens de hitte van vorig jaar. Daar is overigens niks mis mee, goed werkende basis producten zijn nodig, en hoe meer concurrentie hoe beter!
De Bodin mobiele airco’s moeten dus vooral concurreren op prijs, en ze doen dat erg goed op het moment. Het topmodel, de Bodin 22.352414, is op het moment de voordeligste 14.000 BTU airco in Nederland en België. De twee kleine modellen hebben wat meer concurentie, wij raden dus aan om goed op de aanbiedingen te letten en secundaire voorwaarden zoals garantie.
De korting die je krijgt met het “Select” programma van Bol.com geeft ons gemengde gevoelens, we hadden liever gezien dat iedereen dezelfde lage prijs krijgt.

Over het algemeen zijn we gematigd positief over de airco’s van Bodin. We zijn blij met wederom een nieuwe speler op de markt, en als Bol.com ze voor een goede prijs blijven verkopen dan is het wat ons betreft een prima keuze. De airco’s zullen vooral doen wat ze moeten doen: goed afkoelen. Maar verwacht geen heel stil apparaat. Wil je dat wel, dan zal je verder moeten kijken. We hopen de airco’s snel in huis te hebben voor een uitgebreide test!

Geef een reactie