Review: Dyson Pure (Hot &) Cool Cryptomic. Weg met Formaldehyde!

PLAN - PRICE

Description

Description

text

text

Dyson Pure Cool CryptomicDe ventilator en luchtreiniger van Dyson zal goed passen in bijna elke woonkamer, maar is wellicht niet de meerprijs waard ten opzichte van het normale 'Pure Cool' model. Wel het overwegen waard voor de werkvloer!

Dyson Pure Hot & Cool CryptomicHet elegante tafel model is wat kleiner en kan ook verwarmen. Naar onze mening het mooiste model wat Dyson momenteel in het assortiment heeft!

Dyson Pure Cool TableDe normale Dyson Pure Cool table zal ook volstaan als je het niet nodig vind om Formaldehyde te elimineren. Het is daarnaast ook de meest krachtige Dyson ventilator


Dyson speelt inmiddels alweer een paar jaar mee op de ventilator markt met het bekende “fanless design”. Eind 2019 heeft het designer merk twee nieuwe modellen geïntroduceerd. De ‘Pure Cool Cryptomic’ en de ‘Pure Hot & Cool Cryptomic’. Wat is er dan zo speciaal en nieuwe aan de Cryptomic modellen?
Ze kunnen ‘Formaldehyde’ elimineren!
Wij wisten niet zo goed wat dit nou precies betekent… dus we hebben het voor je uitgezocht!

Wat is Formaldehyde?

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu is Formalhyde:

“Een organische verbinding en wordt gevormd tijdens natuurlijke processen in het milieu en in het (menselijk) lichaam, waar het vrijkomt bij de stofwisseling. Ook wordt formaldehyde geproduceerd en gebruikt in diverse takken van de chemische en farmaceutische industrie. Formaldehyde zit onder andere in spaanplaat, MDF (Medium-Density Fibreboard), textiel, en cosmetica.”

“Mensen worden voornamelijk blootgesteld aan formaldehyde in uitlaatgassen, bij het bereiden van eten en in sigarettenrook.”

RIVM, 2018

Het lijkt er dus op dat het stofje behoorlijk veel voor komt in het dagelijks leven. Maar is het ook gevaarlijk? Daarop beantwoordt het RIVM:

“Formaldehyde is een kankerverwekkende stof en is door het International Agency for Research on Cancer ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (Groep 1). Formaldehyde veroorzaakt kanker in de neus en luchtpijp en mogelijk leukemie. Inademing van formaldehyde uit tabaksrook kan ook luchtwegirritatie en beschadigingen van luchtwegcellen veroorzaken. Formaldehyde kan ook irriterend zijn voor de ogen.”

RIVM, 2018

Dat is op zijn zachtst gezegd behoorlijk verontrustend. Is het dan ook daadwerkelijk nodig om een apparaat zoals de Dyson Cryptomic in huis te halen?

De meningen zijn verdeeld. Populaire tech website ‘The Verge’ vind van niet, en verwijst door naar een rapport van Cancer.org waarin zij een aantal opties voor leggen om Formaldehyde te verminderen in het huishouden: Veel ventilatie, niet roken binnenshuis, en de luchtvochtigheid op een laag peil houden. Zij geven daarnaast ook aan dat het niet nodig is om minder producten in huis te halen die deze stof uitstoten.

Engadget heeft en over een vergelijkbaar verhaal, maar zegt daar wel bij dat het wellicht de moeite waard is om een apparaat in huis te halen als je veel met verft/schildert of meubels assembleert voor je werk. Daarnaast filtert het apparaat ook een hoop andere stofjes, net zoals de normale Dyson ventilatoren.

Alle Cryptomic modellen. De Hot & Cool is het kleine tafelmodel aan weerszijden van het grote torenmodel in het midden.

Dyson Pure Cool Cryptomic Test & Specificaties

Op het elimineren van Formaldehyde na is de Pure cool cryptomic heel vergelijkbaar met de andere luchtfilter en ventilatie modellen van Dyson, zoals de Dyson Pure Cool.

 • Twee standen, voor ventilatie in een bepaalde richting, en voor reiniging van de hele ruimte
 • Nachtmodus voor een frisse maar stille bries
 • Intelligente rapportage met de Dyson app
 • Draait tot 350 graden rond
 • Detecteerd verontreinigende stoffen in real time en geeft deze weer op de display
 • Verwijdert verontreinigende stoffen met HEPA filter
 • Snel en eenvoudig te vervangen filters
 • Rekent af met formaldehyde op moleculair niveau

Cryptomic Hot & Cool

De Hot & Cool variant heeft net als de normale Dyson Hot & Cool de mogelijkheid om ook te verwarmen. Zo haal je een apparaat in huis die je het hele jaar door kan gebruiken!
Let ook op dat de Hot & Cool een kleiner tafelmodel is terwijl de Cryptomic Cool een torenmodel is voor op de grond.

De verschillende stoffen die het apparaat verwijderd

Test & Review

De Cryptomic komt behoorlijk positief uit de reviews. Wired Magazine beloont de machine met een 8 in een uitgebreide test. Ze geven de volgende positieve en negatieve resultaten aan:

Voordelen
 • Kan overal geplaatst worden in een ruimte
 • Effectief in het verwijderen van verontreinigende stoffen
 • Eenvoudig te installeren
 • Twee verschillende air flow standen
 • Komt met afstandsbediening en app
 • LEDs dimmen snachts
 • Perfect voor baby’s en dreumes
Nadelen
 • Kleuters zullen er wat hardhandiger mee omgaan!
 • Niet nodig als je geen allergiën of astma hebt

Voor een uitgebreide hands-on video review raden wij het aan om het filmpje van Dave te bekijken die het product al in huis heeft gehaald

Conclusie

Dyson heeft met de twee Cryptomic modellen weer een oogstrelende ventilator en luchtreiniger op de markt gebracht.
Ten opzichte van de “normale” Dyson Pure Cool en Dyson Pure Hot & Cool is het elimineren van Formaldehyde het enige wezenlijke verschil, je kan je dus afvragen of dat de meerprijs waard is.
Werk je veel binnenshuis, bijvoorbeeld met verf en meubels, dan kunnen de Cryptomic modellen zeker de moeite waard zijn om aan te schaffen. Zo niet dan kan je voor minder investering ook de normale modellen overwegen.
We zijn we zoals altijd weer erg onder de indruk van het design, we denken dat de Cryptomic modellen erg goed zullen passen in de meeste woonkamers.

De Dyson Pure Cool Cryptomic en Hot & Cool Cryptomic zijn nu verkrijgbaar op de website van Dyson voor respectievelijk 649 en 699 euro. Wij verwachten dat ze binnenkort ook in de Nederlandse en Belgische winkels zullen verschijnen.
Voor gedetailleerde specificaties van alle Dyson ventilatoren verwijzen we graag door naar onze uitgebreide vergelijkingstabel!

Geef een reactie