Vier stille mobiele airco’s (voor op de slaapkamer!)

Beste Allround

DeLonghi EM93 Silent
  • Een geluids niveau van maar 47dB in de laagste stand maakt de EM93 SILENT de ideale airco voor de slaapkamer
  •  

Stil en Zuinig

DeLonghi EX100 Silent
  • Een van de zuinigste airco's van 2021 is daarnaast ook nog eens uitermate stil! Voor de Mileubewuste consument
  •  

Klein en Voordelig

De'Longhi PAC EM82
  • Deze voordelige airco van DeLonghi is behoorlijk stil, ondanks de voordelige prijs! Een goede koop!
  •  

Wordt 2021 weer een hete zomer, dan is het wel zo prettig om niet in een warme slaapkamer te hoeven slapen. Om deze reden heeft MobielAirco.com het aanbod in de Benelux onderzocht en hebben we vier stille mobiele airco’s gevonden die je tijdens de hete zomeravonden weer een volledige nachtrust kunnen bieden!

Let op, een mobiele airco maakt altijd geluid! Vooralsnog is het de fabrikanten nog niet gelukt om een volledig stille monoblock airco te maken. Dit komt omdat de processor altijd een zoemend geluid maakt die vergelijkbaar is met een koelkast. De ventilator in de airco kan daarentegen wel erg stil zijn! Helaas is een mobiele airco zonder slang ook geen optie.
Maar geluid is natuurlijk altijd subjectief, hoeveel last jij hebt van lawaaierige apparaten in je huis of slaapkamer kunnen wij niet voor je oordelen. Daarom hebben we geprobeerd om een objectieve vergelijking te maken tussen de verschillende stille airco’s op de markt. De factoren waar we naar gekeken hebben zijn bijvoorbeeld:

  • Geluidsemissie volgens certificering: ISO 3745:2012. Dit certificaat is een officiële testmethode voor onder andere airconditioning waar het apparaat in een echovrije ruimte getest wordt. Dit is vaak de maximale geluidsemissie in de hoogste stand.
  • Geluidstest van externe reviews, gebruikers en de officiële specificatie. In onze vergelijking nemen we het liefst alleen airco’s mee die minstens één keer zorgvuldig getest zijn door een onafhankelijke partij, en vergeleken met andere airco’s. Daarnaast kijken we ook naar gebruikers reviews, en waar beschikbaar ook geluidstest van de fabrikant zelf (testmethoden van de fabrikant worden zorgvuldig onderzocht en altijd met een korrel zout meegenomen).
  • Geluidsarme standen en modi zoals ‘slaap’ stand. Veel airco’s hebben interessante mogelijkheden om geluidsniveaus te onderdrukken, zo kan de laagste stand al vrij geluidsarm zijn, maar zijn er ook speciale modi voor de slaapkamer.

Met deze factoren, en ook het energieverbruik, koelvermogen en natuurlijk de prijs hebben we vier modellen uitgezocht die ieder hun sterke en zwakke punten hebben:

Beste allround stille Airco: DeLonghi Pinguino PAC AN112 Silent

Koelvermogen: 11000 BTU / 2900W (32m2) | Geluid (ISO): 63dB | Verbruik: 900W | Energielabel: A+ | Fabrieksgarantie: 5 Jaar | Gewicht: 30KG

De naam verklapt het al een beetje, DeLonghi heeft deze mobiele airco ontworpen om stil te zijn. Dat zien we ook terug in de vergelijkingstest: De AN112 krijgt van Haus & Garten Magazine (05/2018) de beste score in een vergelijkingstest ten opzichte van 8 andere airco’s. Maar liefst een 9/10 als algemene score en ook een 9/10 voor stilte.
In de test van Home & Smart komt de airco als stilste uit de bus waarbij ze een geluidsniveau van 47-50 dB hebben getest in de laagste stand.
Daarnaast heeft de airco ook de laagste geluidsemissie volgens de officiële ISO certificering van alle airco’s die wij in 2020 bekeken hebben: 63dB.
Tot slot ook nog een heel net A+ energielabel met een BTU van 11000 waardoor het wat ons betreft de perfecte allrounder is.
4,5 ster bij de gebruiker reviews op Bol.com en Coolblue maakt het plaatje compleet!

Voor en Nadelen:
+ 5 jaar fabrieksgarantie (pick-up & return)
+ A+ energie label

– Korte slang van 1,2 meter

Kenmerken: De AN112 heeft 3 ventilatie standen en kan zich automatisch aanpassen op basis van de omstandigheden in de ruimte. De airco heeft daarnaast een digitale timer en wieltjes + handvatten voor eenvoudige verplaatsing. De airco wordt geleverd met afstandsbediening.

 
Alternatief:
De PAC EL 92 Silent is een nieuw model, en beter verkgrijbaar:
 
 

Stil en Zuinig: DeLonghi Pinguino PAC EX100 Silent


Koelvermogen: 10500 BTU / 2500W (30m2) | Geluid (ISO): 64dB | Verbruik: 700W | Energielabel: A++ | Fabrieksgarantie: 5 Jaar | Gewicht: 30KG

De EX100 is veruit de zuinigste airco met een BTU van meer dan 10k, zo’n 20% zuiniger dan de concurrentie. Vanwege de zuinigheid en stilte komt de airco als beste uit de test van Stiftung Warung (Duitse equivalent van de consumentenbond). De prijs ligt wel wat hoger dan bijvoorbeeld de AN112, maar bij veel gebruik zal je dit terugverdienen met de energierekening. De laagste stand is door Coolblue getest met een geluidsemissie 49dB!

Voor en nadelen:
+ 5 jaar fabrieksgarantie (pick-up & return)
+ A++ energie label

– Korte slang van 1,2 meter
– Duur in aanschaf

Kenmerken: De EX100 heeft vergelijkbare kenmerken met de AN112: 3 ventilatie standen en past zich automatisch aan op basis van de omstandigheden in de ruimte. De airco heeft daarnaast een digitale timer en wieltjes + handvatten voor eenvoudige verplaatsing. De airco wordt geleverd met afstandsbediening.

Stille middenklasser met hoog koelvermogen: Whirlpool PACB12HP

PACB12HP


Koelvermogen: 12000 BTU / 3500W (35m2) | Geluid (ISO): 64dB | Verbruik: 1.300W | Energielabel: A | Fabrieksgarantie: 5 Jaar | Gewicht: 34KG

Van de stille airco’s heeft de Whirlpool de beste papieren qua koelvermogen, maar liefst 12.000 BPU. Daarnaast komt hij in de Haus & Garten Magazine (05/2018) test naar voren als allerstilste! Ten opzichte van de twee DeLonghi’s is hij wel minder zuinig in energieverbruik en een stuk zwaarder. Wij zouden deze machine dus aanraden voor een groot (thuis)kantoor waar je stil in wilt werken. Voordeel: Hij is wel een stuk goedkoper!

Voor en nadelen:
+ Snelkoel functie
+ Slaapmodus
+ Hoog koelvermogen
+ 5 Jaar garantie

– Hoog energieverbruik
– Zwaar

Kenmerken: De PACB12HP heeft een hele interessante snelkoel functie: “Jet” modus, waarbij het apparaat op volle toeren gaat tot de ruimte koel is, en vervolgens weer op een rustige stand verder gaat. Het apparaat heeft ook een stille slaapmodus en een HEPA filter voor luchtzuivering. De airco heeft daarnaast een digitale timer en wieltjes voor eenvoudige verplaatsing, en wordt geleverd met afstandsbediening.

 

Stil, klein en goedkoop: Trotec PAC 2010 E

Koelvermogen: 7200 BTU / 2100W (20m2) | Geluid (ISO): 63dB | Verbruik: 800W | Energielabel: A | Fabrieksgarantie: 2 Jaar | Gewicht: 24KG

Het was even zoeken om een stille airco te vinden die ook behoorlijke prestaties levert, maar we hebben er eentje gevonden! De 2010 E moet het niet van zijn koelvermogen hebben, maar qua geluidsemissie is het de beste onder de 400 euro. Met een ISO score van 63dB en een gemeten geluid van 51dB kom je de zomerse nachten wel door! De airco is daarnaast ook klein en licht, slechts 24KG.

Voor en nadelen:
+ Klein
+ Slechts 24KG
+ Slaapfunctie
+ Goedkoop

– Laag Koelvermogen

Kenmerken: De PAC 2010 E heeft 3 ventilatorsnelheden en een automatische modus afhankelijk van de omgeving- en doeltemperatuur. De timer en nachtmodus maakt het zeer geschikt voor de slaapkamer. Daarnaast heeft apparaat ook een ventilatie en ontvochtiging functie. De airco heeft wieltjes voor eenvoudige verplaatsing en wordt geleverd met afstandsbediening.
Dit waren onze suggesties! Hebben we een model gemist? Laat dan een comment achter!

2 gedachten over “Vier stille mobiele airco’s (voor op de slaapkamer!)”

  1. Bij de Whirlpool_PACB12HP staat een link naar een test van Haus & Garten Magazine (05/2018).

    Echter worden in die test alleen airco’s van DeLongi besproken.

    Beantwoorden
    • Hi Herman,
      In de 5e editie 2018 van Haus & Garten Magazine worden de volgende airco’s besproken:
      Koenic KAC 3351
      Koenic KAC 3231
      Klarstein New Breeze 7 Klimaanlage
      Sichler NC-5655
      De’Longhi PAC AN112 Silent
      AEG AirOundio AXP26V578HW
      AEG ChillFlex Pro AXP26U338CW
      Carlo MilanoNX-7532
      Whirlpool PACB12HP

      De PACB12HP staat op pagina 73.

      Beantwoorden

Geef een reactie