Review & Test: Duux North Smart 18K-Ongekend koelvermogen!


Duux North 18K: Score & Conclusie
 • 8.5/10
  Koelvermogen - 8.5/10
 • 8/10
  Bouwkwaliteit - 8/10
 • 5.5/10
  Geluid - 5.5/10
 • 9/10
  Functionaliteiten, accessoires & service - 9/10
 • 8.5/10
  Installatie & Gebruiksgemak - 8.5/10
7.9/10

In het kort:

De Duux North Smart 18k heeft een ongekend koelvermogen, mooi design, en goed werkende Wifi app. Ondanks het hoge aantal BTU is de airco behoorlijk compact, van alle airco’s met 18.000 BTU is het de kleinste die wij gezien hebben. Ook qua bouwkwaliteit is het apparaat uitstekend, en vinden wij het erg prettig dat een raamafdichting is meegeleverd. Qua zuinigheid is de airco gemiddeld, precies wat wij verwachten van energielabel A. Een nadeel is het geluidsniveau wat mogelijk iets te luid is voor gebruik op de slaapkamer. Daarnaast ondersteund het apparaat geen 5Ghz wifi, en ontbreekt een modus om op te warmen. Over het algemeen geven wij de Duux North 18k een ruim voldoende, en kunnen wij het apparaat aanraden om je ruimte snel af te koelen tot een aangename temperatuur!

Zeer krachtig

Met 18.000 BTU is de Duux North 18k een van de meest krachtige mobiele airco’s die momenteel verkrijgbaar is. Relatief compact (de kleinste 18K BTU airco op het moment) en met een modern grijs of wit design zet Duux duidelijk in op het moderne huishouden. De airco past in vrijwel elke woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Naast de Duux 18K heeft het bedrijf ook een model met 14.000 BTU, de North 14K. Vorig jaar lanceerde Duux al het “Blizzard” model, die met een grote ventilator een unieke look heeft.

We hebben nog meer airco’s getest! Bekijk onze airco test pagina voor meer!

Bij aanschaf van de airco zit de “Stay Cool” garantie service van Duux inbegrepen. Mocht er iets met je airco gebeuren, dan staat Duux binnen 48 uur voor je deur voor een reparatie of omruiling. Meer info vind je hier!

Voor welke situatie/ruimte is de airco geschikt

De Duux 18k is natuurlijk geschikt voor grote ruimtes. Volgens Duux zelf is de airco geschikt voor ruimtes tot 46m2
Met onze eigen rekenmachine achten wij 18.000BTU geschikt voor ruimtes tussen de 42m2 en 70m2 (zo’n 105m3 tot 175m3), afhankelijk van de isolatie, het aantal ramen, en hoeveelheid warmte generende apparaten in de ruimte.

Qua geluidsemissie geeft Duux twee waardes aan, op de website haar eigen gemeten waardes van 53 tot 59 dB, en ook de officiële ISO waarde van 65dB. Op basis van deze feiten achten wij de airco mogelijk geschikt voor de slaapkamer, maar dan ook alleen bij de beschreven 53dB. Wij verwachten dat dit de gemeten waarde van de ventilator stand is.


Officiële specificaties

 • Energieklasse A
 • 5,2 kW / 18.000 BTU koelcapaciteit
 • Drie bedrijfsmodi: koeling, ventilatie, ontvochtiging
 • Drie ventilator standen
 • Timer functie
 • Slaap/Nacht functie
 • Weergave van de kamertemperatuur
 • Afstandsbediening
 • Koelvloeistof: R290
 • Gewicht 41.7kg.
 • Afmetingen 36 x 48,9 x 76.3 cm (lxbxh)
 • Geluidsniveau (dB) 53-65
 • Wifi App
 • Stroomverbruik: 2000 Watt
 • Raamafdichting inbegrepen
 • Uitneembaar luchtfilter
In de praktijk

Zorg voor een steekwagen of sterk familielid om de airco te verplaatsen in de doos, want met 41,7KG is het gewicht niet mis. Gelukkig kan je de airco gewoon rollen na het uitpakken, de wieltjes zijn uitstekend (iets wat we wel eens anders gezien hebben)

Voor de grote hoeveelheid aan koelvermogen hadden we een behoorlijk apparaat verwacht, maar met een diepte van 36cm, een breedte van 48,9, en een hoogte van slechts 76,3 cm is de airco behoorlijk klein. Erg indrukwekkend!

De bouwkwaliteit is zeer behoorlijk, gemaakt van een net grijs of wit kunststof. Die overigens wel gevoelig is voor vingervlekken!

Naast de airco zelf troffen we verder de handleiding, afvoerbuis + toebehoren, een afstandsbediening, en een raamafdichting aan.
Eindelijk een raamafdichting inbegrepen! Dit betreft de Coolseal, die ook los te koop is voor €34,99.
De Duux Coolseal is een traditionele raamafdichting, die geschikt is voor veel verschillende soorten ramen en deuren, zoals je kan zien op de onderstaand afbeelding:

De Duux Coolseal raamafdichting is geschikt voor veel verschillende soorten ramen

Gebruik

De airco heeft drie standen: Koelen, ontvochtigen en ventileren
In de koeling stand schakel je simpelweg de gewenste doeltemperatuur in tussen de 16 en 30 graden, en zal de airco aanblijven staan tot de temperatuur bereikt is.

Timer en Nachtstand

Met de timer functie kan je zelf kiezen wanneer de airco automatisch start of stopt. Stel simpelweg het aantal uur vanaf het moment van instellen in wanneer de airco moet starten of stoppen met afkoelen.
In de nachtstand gaat de led verlichting en ventilatie op laag zodat je rustig kan slapen, daarnaast gaat de richt temperatuur na 1 uur omhoog met 1 graden, en na twee uur nog eens 1 graden.

Afstandsbediening

De ergonomische afstandsbediening ligt lekker in de hand en is van alle functionaliteiten voorzien, net als het bedieningspaneel op de airco zelf.

Het bedieningspaneel en de afstandsbediening

De wifi app!

De Duux North Smart serie komt met een wifi app waarmee je alle instellingen kan configureren die je ook op de afstandsbediening terug vind, en dat werkt hartstikke prima! Je kan eenvoudig de stand, snelheid, en doeltemperatuur instellen via de app, en de airco neemt dit meteen over.
De North is daarnaast ook compatibel met de bekende virtual assistants: Amazon Alexa, Google Assistant en Athom Homey.
Het enige nadeel is dat de wifi functionaliteit alleen met 2,4Ghz wifi werkt, en niet met 5Ghz. Houd daar dus rekening mee als het je niet lukt om verbinding te maken!


Geluidstest

Voor onze geluidstest hebben wij een decibelmeter op een afstand van 1 meter van de airco geplaatst. Vervolgens hebben we de airco op de drie standen gemeten, en ter referentie ook het omgevingsgeluid.

Omgevingsgeluid40-42 dB
Test 1: Laag62,1 dB
Test 2: Medium63,1 dB
Test 3: Hoog64,6 dB
Test 4: Ventilatiestand op laag54,7 dB

Geluidtest Conclusie

We moeten helaas concluderen dat de airco niet erg stil is. In alle standen komt het geluid van de airco compressor (het element wat het afkoelen verzorgt) boven de ventilatie uit. Wat ons betreft te luid om naast in slaap te vallen (maar dat hangt natuurlijk van je persoon af).
Mocht je de airco dus willen aanschaffen voor op de slaapkamer, dan is het apparaat dus meer geschikt om snel de ruimte van tevoren af te koelen, om vervolgens op de ventilatiestand door te gaan.
De Wifi app maak het probleem ook een stuk minder, zo zou je bijvoorbeeld je ruimte al kunnen afkoelen voordat je thuis komt in een lekkere koele kamer!


Koelvermogen Test

De belangrijkste eigenschap van een krachtige airco is natuurlijk hoe goed het apparaat koelt. Zoals we al eerder aangaven zou de airco een ruimte tussen de 42m2 en 70m2 moeten kunnen afkoelen waarbij de isolatie, het aantal ramen, en de hoeveelheid warmte genererende apparatuur allemaal een rol spelen. Dat zijn de prestaties in theorie, maar hoe zit het in de praktijk?

In ons scenario voor de koeltest was ons doel om een slaapkamer snel af te koelen voor een goede nachtrust. Slechts 15m2, dus de airco zou ruim voldoende moeten zijn, maar wel aan de hele westkant een groot raam. Slechte isolatie dus.
Voor onze test hebben we onze thermometer op een afstand van zo’n 3 meter voor de airco geplaatst (wel uit de wind want we willen de werkelijke temperatuur weten en niet de gevoelstemperatuur).

Test 1, 19:00 met zon op het raam31,8 °C
Temperatuur na 30 minuten27.5 °C
Temperatuur na 1 uur 26.2 °C
Temperatuur na 1,5 uur25.7 °C
Test 2, 23:00, voor het slapen27,8 °C
Temperatuur na 15 minuten25,5 °C
Temperatuur na 30 minuten23,8 °C

Een uitstekend resultaat wat ons betreft. Onze eerste test om 19:00 was nog een behoorlijke uitdaging, want de zon stond nog volop te branden op het raam. Toch wist de airco de ruimte vrij snel weer op een aangename temperatuur te krijgen.

Onze tweede test om de ruimte af te koelen voor het slapen was ook een succes. Binnen 30 minuten wist de airco de slaapkamer af te koelen met 4 graden tot een aangename temperatuur van 23,8°C. De airco kan je dan uitzetten of eventueel op een doeltemperatuur zodat het apparaat weer aanslaat als de ruime warmer wordt.


Conclusie

De Duux North Smart 18K is een compacte maar zeer krachtige mobiele airco die je goed kan inzetten om ruimtes snel af te koelen. Duux verzorgt de consument met een uitgebreide dienstverlening door middel van de goed werkende iPhone en Android app, meegeleverde raamafdichting, en de “Stay Cool” garantie.
Een nadeel is het geluidsniveau, maar vanwege het compacte formaat is het niet geheel onverwacht dat de airco iets luider is dan de concurrentie. Daarnaast hadden we ook graag een verwarmingsmodus gezien, en ondersteuning van 5Ghz Wifi.

Over het algemeen geven wij de Duux North 18k een ruim voldoende, en kunnen wij het apparaat aanraden om je ruimte snel af te koelen tot een aangename temperatuur!
Geef een reactie