Trotec PAC 2600 X review, nieuwe budget airco zet een stap vooruit!

Trotec 2600 X: Score & Conclusie
 • 6/10
  Koelvermogen - 6/10
 • 8/10
  Bouwkwaliteit - 8/10
 • 6.5/10
  Geluid - 6.5/10
 • 8.5/10
  Functionaliteiten - 8.5/10
 • 8.5/10
  Installatie & Gebruiksgemak - 8.5/10
7.5/10

In het kort:

Het nieuwe budget model van Trotec is op alle fronten een verbetering ten opzichte van zijn voorganger de 2610 X, de bouwkwaliteit is uitstekend en de nieuwe functies zoals de ontvochtiging modus en de unieke ‘follow-me’ stand zijn een aanwinst.
Daarnaast is het gebruiksgemak ook erg verbeterd met de nieuwe afstandsbediening en afvoerslang montage. Ondanks dat de airco stiller is maakt hij nog steeds behoorlijk wat geluid, met name de compressor kan behoorlijk irritant zijn, houd daar dus rekening mee.
Het koelvermogen presteert vergelijkbaar met de andere airco’s in deze prijsklasse, verwacht geen kamertemperatuur tijdens een hittegolf maar op een gemiddelde zomerse dag kan de airco een prettige verkoeling bieden.

Voor meer verkoeling (van grotere ruimtes) raden wij aan om verder te kijken naar de airco’s in onze adviezen:

De Trotec 2600 X is verkrijgbaar vanaf zo’n €269

Een nieuw budget model

De Trotec PAC 2600 X is het nieuwste budget model van Trotec. Samen met het kleine broertje, de Trotec 2100 X, heeft Trotec twee modellen op de markt gebracht die net weer iets beter zouden moeten zijn dan de oude modellen in het budget segment zoals de eerder geteste 2610 X.
De PAC 2600 X is verkrijg vanaf zo’n €269, en positioneert zich daarmee gemiddeld ten opzichte van de concurrentie. De Eurom PAC 9.2, die wij ook eerder getest hebben bevind zich ook in deze prijsklasse.

Bekijk ook onze mobiele airco test overzicht met reviews van 6 andere modellen!

Voor welke situatie/ruimte is de airco geschikt

Met een BTU van 9000 richt de airco zich vooral op kleine kamers en kantoren, volgens Trotec geschikt voor ruimtes tot 34m2/85m3.
Me onze eigen rekenmachine achten wij 9000BTU geschikt voor ruimtes tussen de 20m2 en 32m2.

Qua geluidsemissie geeft Trotec aan dat het apparaat zo’dn 53dB produceert op 1 meter afstand op de laagste stand. Mits Trotec helemaal eerlijk is natuurlijk, dit zal moeten blijken uit onze geluidstest. Daarnaast is de bekende nachtmodus weer aanwezig, die de doeltemperatuur langzaam laat oplopen in de nacht waardoor de airco minder hard hoeft te blazen.


Officiële specificaties

 • Energie-efficiëntieklasse A
 • 2,6 kW koelcapaciteit
 • Drie bedrijfsmodi: koeling, ventilatie en ontvochtiging
 • Twee ventilatorstanden
 • Timer-functie
 • Praktische LED-Display
 • Weergave van de kamertemperatuur
 • Eenvoudig te onderhouden bedieningspaneel
 • Instelbare luchtuitblaasrichting
 • IR-afstandbediening
 • Uitneembaar luchtfilter
 • Luchtreinigingsfunctie (dierharen, pluisjes, stof)
 • Stille werking < 53 dB(A)

 • Geschikt voor ruimtes tot ca. 85 m³/34 m²
 • Koelcapaciteit max.: 2,6 kW / 9.000 Btu
 • Luchthoeveelheid max.: 340 m³/h
 • Ontvochtigingscapaciteit max.: 2,1 l/h
 • Aansluitspanning: 220-240 V / 50 Hz
 • Stroomverbruik max.: 1,00 kW
 • Koelmiddel: R290
 • Afmetingen (L x B x H): 35,5 x 34,5 x 70,3 mm
 • Gewicht: 25 kg
 • CO2-equivalent: 0.001 t
 • Luchtslang: 1,5 m / Ø 148 mm
 • Geluidsemissie [dB(A)] volgens EN ISO 3745:2012: 63 dB(A)
 • Geluidsemissie Niveau 1 – Afstand 1 m [dB(A)] 53

Specificaties vergeleken met voorganger PAC 2610 X

In onze eerdere review waren wij niet helemaal onder de indruk van de PAC 2610 X. De vraag is dus of de PAC 2600 X het beter zal doen dan zijn voorgangen. Qua specificaties lijkt het er in ieder geval wel op, Trotec lijkt de airco op alle punten verbetert te hebben.
Op de eerste plaats het koelmiddel ‘R290’ een natuurlijk en onschadelijk gas die een stuk beter voor het milieu is dan ‘R410A’, en niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Daarnaast is het apparaat kleiner, lichter en zou het minder geluid moeten maken. Tot slot heeft Trotec nog een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd zoals bijvoorbeeld de ontvochtiging modus en de ‘follow-me’ stand, daarover later meer.
Nu moet nog blijken dat de airco ook nog in de praktijk beter uitpakt!


In de praktijk

We waren opgelucht toen we een mooie wit-met-zwarte mobiele airco uit de doos haalden toen de pakketbezorger hem afgeleverd had. Over smaak valt niet te twisten, maar wij hebben een sterke voorkeur voor de kleine vierkante 2600 X t.o.v de Bruine 2610 X.
In de doos vinden we vervolgens de de afvoerbuis en toebehoren, afstandsbediening, een condensbuis, en de handleiding. Er is maar één luchtfilter aanwezig die reeds is geïnstalleerd. De montage is overigens iets eenvoudig geworden, zo hoef je de afvoerbuis niet meer in de airco te draaien maar klik je hem eenvoudig vast in een vierkant stuk kunststof die je vervolgens in de airco schuift. Erg stevig en eenvoudig, een pluspunt!


Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is een verademing ten opzichte van het eerdere model. Het witte kunststof is stevig en het zwarte middenstuk is erg mooi afgewerkt. Het blijf een budgetmodel dus verwacht niet al te veel, maar wij zijn erg tevreden over de bouw.
Dit maal is ook de filter en het raster goed afgewerkt wat bij de voorganger nog erg slecht was, het lijkt er op dat Trotec geleerd heeft van zijn fouten!

Gebruik

Het gebruik van de Airco is vrij eenvoudig. Er zijn drie standen beschikbaar: Koeling, Ontvochtiging en Ventilatie.

In de koeling stand schakel je simpelweg de gewenste doeltemperatuur in tussen de 18 en 32 graden, en zal de airco aanblijven staan tot de temperatuur bereikt is. Zodra dit bereikt is zal de compressor en ventilator zichzelf automatisch uitschakelen om energie te besparen.
In de ontvochtiging stand moet de waterafvoerslang aangesloten worden en wordt de ventilator automatisch op de stilste stand gezet. Vervolgens zal de airco de ruimte ontvochtigen met zo’n 2,1 liter per uur.
In de bedrijfsmodus Ventilatie circuleert de ruimtelucht en vindt er geen koeling plaats, maar wordt de lucht wel gefilterd.

Follow-Me Functie

Een erg leuke toevoeging is de follow-me functie, waarbij de airco afstandsbediening (!) de actuele temperatuur meet en deze automatisch naar de airco zendt. Zo merkt de airconditioner exact hoe warm het is waar je op dat moment bent en wordt de airco ingesteld op basis van die omgevingstemperatuur. De voorkeursinstelling wordt zelfs opgeslagen door de afstandbediening, ook als de stroom is uit valt!

Nachtmodus

Nachtmodus werkt als volgt: De ingestelde temperatuur wordt na 30 minuten met 1 graden verhoogd. Na nog een uur wordt de temperatuur opnieuw met 1 °C verhoogd. Daarna wordt de temperatuur 7 uur gehandhaafd.

Afstandsbediening

Zoals eerder beschreven heeft de afstandbediening allerlei snufjes zoals de follow-me modus en kan het bepaalde instellingen opslaan na stroomuitval. Het is daarnaast ook van hogere kwaliteit materialen gemaakt ten opzichte van de 2610 X en de concurrentie.


Geluidstest

Voor onze geluidstest hebben wij een decibelmeter op een afstand van 1 meter van de airco geplaatst. Vervolgens hebben we de airco op beide standen (Laag en Hoog) gemeten, en ter referentie ook het omgevingsgeluid.

Omgevingsgeluid40-42 dB
Test 1: Laag53,5 dB
Test 2: Hoog57,5 dB

We hebben de test van de vorige Trotec, de 2610 X opgenomen en geplaatst op ons Youtube kanaal, om je een idee te geven van het geluid. In de video zit ook een achtergrond gesprek, zodat je het lawaai kan vergelijken met een normale situatie

Geluidtest Conclusie

Het geluid wat wij gemeten hebben komt op ongeveer hetzelfde niveau uit als Trotec had beschreven op de website. Trotec heeft de airco op de ‘laag’ stand gemeten (op een afstand van 1 meter) als zijnde: 53dB. In onze test met dezelfde specificaties komen wij uit op 53,5dB. Hierbij moet wel gezegd worden dat er een foutmarge van 1,5dB bij onze geluidsmeter zit. Op de hoge stand komen wij op 57,5 uit.

We zijn zeker niet ontevreden over het geluidsniveau van een airco in deze prijsklasse, de airco is een stuk stiller dan de de Trotec 2610 X en de Eurom Pac 9.2, die we beiden al eerder getest hebben.
Daarbij moeten we wel zeggen dat de compressor soms wel hele rare (en irritante) geluiden maakt, ondanks dat het niet zo luid is toch een minpuntje.


Koelvermogen Test

De belangrijkste eigenschap van een Airco is natuurlijk hoe goed hij koelt. Om dit te testen hebben we de airco getest op een gemiddelde zomerse dag, waarbij het zo’n 25 graden buiten was en maar liefst 26,4 graden binnen. De zon scheen inmiddels niet meer dus er waren niet zo veel invloeden van buitenaf tijdens het testen

We hebben de airco op 18 graden gezet (de laagste optie) om de ruimte zo ver mogelijk af te koelen.

Start Temperatuur26,4 °C
Na 0,5 uur24,0 °C
Na 1 uur 23,9 °C
Na 2 uur23,1 °C

Het is de airco gelukt om de kamertemperatuur weer terug te brengen naar een aangename temperatuur, iets meer dan 3 graden verschil. Niet heel indrukwekkend, zeker niet als we nagaan dat het aantal BTU ruimschoots voldoende zou moeten zijn, maar dit is inmiddels wel wat we verwachten van airco’s op dit prijsniveau. Ze gaan het niet voor elkaar krijgen om een hittegolf aan te vechten, maar een aangename temperatuur is haalbaar, zeker als je de airco al aan zet voordat het echt warm wordt midden op de dag.


Trotec 2610 X Test, Voorlopige Conclusie

Het nieuwe budget model is op alle fronten een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de bouwkwaliteit is uitstekend en de nieuwe functies zoals de ontvochtiging modus en de unieke ‘follow-me’ stand zijn een aanwinst. Daarnaast is het gebruiksgemak ook erg verbeterd met de nieuwe afstandsbediening en de afvoerslang montage.
Ondanks dat de airco stiller is maakt hij nog steeds behoorlijk wat geluid, met name de compressor kan behoorlijk irritant zijn, houd daar dus rekening mee!
Het koelvermogen presteert vergelijkbaar met de andere airco’s in deze prijsklasse, verwacht geen kamertemperatuur tijdens een hittegolf maar op een gemiddelde zomerse dag kan de airco een prettige verkoeling bieden.


Voor meer verkoeling (van grotere ruimtes) raden wij aan om verder te kijken naar de airco’s in onze adviezen:7 gedachten over “Trotec PAC 2600 X review, nieuwe budget airco zet een stap vooruit!”

  • Hoi Piet, de prijs is inderdaad hoger nu maar dat komt vanwege de vraag. Als het goed is zal het weer herstellen binnen een paar weken.

   Beantwoorden
 1. Hallo, ik heb de airco in de coolstand staan en het reservoir is erg snel vol, na minder dan een uur al een p1 melding.
  Is dat normaal?
  Groet,
  Robert O

  Beantwoorden

Geef een reactie