Tweedehands airco kopen op een veiling?

Tweedehands airco kopen op een veiling

Een airco is een behoorlijk dure aankoop, daarom is het wellicht interessant om de (faillissement) veiling sites in de gaten te houden voor een mooie aanbieding. Met name in de winter is er weinig vraag, maar kan het zomaar zijn dat een failliet bedrijf een behoorlijk aantal (mobiele of zelfs caravan) airco’s moet verkopen. Is het een beter alternatief voor marktplaats of een goedkope nieuwe airco? We hebben het voor je uitgezocht!

Het aanbod: Troostwijk en BVA

BVA Auctions, Troostwijk Auctions zijn de twee grootste veiling website in Nederland. Met enige regelmaat gaan bedrijven over de kop en komt hun inboedel beschikbaar voor veilingen. Vaak zit hier één of meerdere mobiele airco’s bij, en zo nu en dan een split unit. Wat al helemaal een buitenkans zou zijn is een airco bedrijf dat failliet gaat. Natuurlijk is die kans wel erg klein en niet echt de moeite waard om op te wachten.


Ons advies voor de beste modellen op voorraad!

PLAN - PRICE

Description

text

text

Fuave ACB09K01

Koelen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Onze keuze voor kleine ruimtes!

Eurom 180 Wifi

De meest krachtige mobiele airco ter wereld. De Eurom Coolperfect 180 wifi kan bijna elke ruimte verkoelen!

DeLonghi EL98 Eco

Stil, Zuinig, 3 jaar garantie, en van alle gemakken voorzien. Geschikt voor ruimtes tot 25m2.


BVA Auctions

Op moment van typen heeft BVA zo’n 370 zoek resultaten op het woord airco. Het gros van deze resultaten zijn helaas auto’s en daarnaast ook een behoorlijke hoeveelheid aircoolers.

We dachten onze zoekstrategie aan te passen om op respectievelijk ‘Mobiele airco’ en ‘BTU’ te zoeken. Helaas levert dat alleen maar meer resultaten op, en voor het woord BTU helemaal niks.

airco filteren BVA auctions

Wat meer succes oplevert is om wederom te zoeken op Airco, en vervolgens de filterknoppen te gebruiken in de linker sidebar.
Bij categorieën kan je alle auto’s wegfilteren door ‘Huishoudelijk’ te selecteren.
Je zult nog steeds een aantal aircoolers en ventilatoren tegenkomen, maar onze zoekresultaten zijn nu beperkt naar enkele pagina’s.

Wat vervolgens overblijft zijn een 15-tal mobiele airco’s en 5 split-unit airco’s. Het gros van de apparaten is gebruikt maar zo nu en dan zit er eentje nieuw in de doos. BVA geeft meestal keurig aan wat het model en daarbij horende koelvermogen is, erg handig en scheelt ons weer een hoop opzoekwerk!

Wat is het aanbod van BVA

BVA heeft een aantal gebruikte mobiele en split-unit airco’s (waarvan sommige echt al heel oud zijn), een aantal zo goed als nieuw, en een tweetal split-units nieuw in de doos

Bij de ‘zo goed als nieuw modellen’ staat een DeLonghi geadverteerd, een merk dat het in onze tests erg goed doet qua energiezuinigheid, maar wel behoorlijk prijzig is. Het gaat hier om een PAC WE 125 ECO, die door een klant van het failliete bedrijf is geretourneerd. Er is 14 keer geboden en het huidige bod is €220.
In het aller beste scenario zou je deze airco dus kunnen kopen voor een bedrag van €240, wat het volgende minimale bod is. Vervolgens komt daar nog BTW en veilingskosten bij wat het totaal op een bedrag van €339,77 laat uitkomen. Let op, dan heb je de airco nog niet in huis. Je moet het apparaat vervolgens nog ophalen of laten opsturen

airco totaalbedrag BVA auctions

Nieuw gaat deze airco normaal gesproken voor zo’n 600-700 euro, voor 339 kan je dus een mooi model in huis halen (die waarschijnlijk ook nog fabrieksgarantie heeft). Dan moet je natuurlijk wel nog het hoogste bod hebben

De andere mobiele airco’s stonden op moment van schrijven allemaal te koop voor een bedrag tussen de 30 en 70 euro. Deze waren wel allemaal gebruikt en van een onbekend merk. Wellicht kan je na goed zoeken toch een bod uitbrengen op een kleine goedkope die er nog redelijk nieuw uit ziet. Hier zit natuurlijk wel altijd een risico aan vast aangezien je niet weet of de gebruiker er goed mee is omgegaan.

De split-airco die nieuw in de doos zit is een Panatron ASW-H09A4/ELR1. Momenteel is er nog niet geboden en is het minimum bod zo’n €340. Wij kunnen nauwelijks informatie vinden over dit merk of een mogelijke nieuwprijs, dus het is moeilijk in te schatten of het een goede deal is. De buitenunit mist in ieder geval wat het al bij voorbaat een ingewikkelde aankoop maakt.

Troostwijk Auctions

Bij Troostwijk vinden we (naast de auto’s) een hoop industriële airco apparatuur, maar ook hier vinden we een enkel model van DeLonghi: een ‘Pac N81′. Het is onduidelijk of dit een nieuw model is, op de foto’s ziet het apparaat er in ieder geval vrij nieuw uit en komt compleet met boekjes.

Het start bod was €70 en op het moment is één bod uitgebracht van €80, met nog 4 dagen te gaan. Het minimale bedrag om dit kavel te winnen is 90, wat neer komt op een totaalprijs van €127,41. Met een nieuwprijs van €499 is dat een prima prijs voor een tweedehands mobiele airco. Maar dan moet je de veiling natuurlijk wel nog winnen!

Naast de DeLonghi zijn er nog een aantal kleine gebruikte airco’s op Troostwijk voor bedragen rond de 40-60 euro.

Ten opzichte van Marktplaats?

We hebben nu gezien dat het mogelijk is om een licht gebruikte of ‘zo goed als nieuwe’ airco te kunnen kopen in een veiling voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Als we vervolgens naar modellen van DeLonghi op Marktplaats zoeken, dan zien we een aantal advertenties langs komen voor prijzen tussen de 150 en 250 euro. Het lijkt er dus op dat ook marktplaats tweedehands mobiele airco’s verkoopt voor ongeveer de helft van de nieuwprijs. Mocht je dus een model vinden voor zo’n prijs die niet of nauwelijks gebruikt is, dan is het zeker een interessante optie.

Conclusie

Veilingen zijn zeker een een goede mogelijkheid om een nieuwe of gebruikte airco op de kop te tikken. We hebben enkele voorbeelden gezien dat ze verkocht worden voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Voor een gebruikte airco zouden wij ook zeker niet meer bieden dan dat, het risico is te groot dat er geen goed onderhoud is geweest om die prijs te verantwoorden.
Op een nieuw model kan je wat ons betreft rustig een bod uitbrengen tussen de 50% en 80% van de nieuwprijs (let op de bijkomende kosten!), probeer wel eerst te achterhalen of je nog fabrieksgarantie hebt. Houd ook rekening met het feit dat je het apparaat moet ophalen of behoorlijke verzendkosten moet betalen.

Toch een nieuw mobiele airco kopen? Check ons advies voor de beste goedkoopste airco’s:

goedkope mobiele airco's


Geef een reactie