Mobiele Airco Met Slang – Volledig Overzicht!

De slang, er is geen ontkomen aan bij mobiele airco’s. Wil je een effectieve mobiele airco, dan zal je de slang moeten gebruiken. Een mobiele airco zonder slang is namelijk niet erg effectief. Wel komen er sinds vorig jaar een aantal opties op de markt zonder slang, zoals de Evolar EVO-ES9000. Deze is wel erg prijzig, maar dan heb je mogelijk wel een alternatief in huis die voor verkoeling kan zorgen. Voor goedkopere opties kom je dus uit op een mobiele airco met slang

Airco met slang naar buiten

De slang van de airco moet naar buiten, ook daar is geen ontkomen aan. Het is namelijk noodzakelijk dat de airco de warme lucht kan afvoeren naar buiten. Een airco die de warmte niet kan afvoeren naar buiten, zoals een aircooler, laat de warmte in de ruimte niet of nauwelijks dalen. Vrij nutteloos dus

Hoe werkt de mobiele airco met slang naar buiten

De werking van de mobiele airco is een beetje ingewikkeld, maar we proberen het hier uit te leggen:

Warme lucht word aangezogen door de mobiele airco. Deze warme lucht wordt met een warmtewisselaar koel gemaakt. Dit gebeurd door middel van koelvloeistof die zogenaamd de warmte uit de warme lucht onttrekt. Denk aan een koelkast, maar dan andersom!
De reeds afgekoelde lucht wordt door de airco weer de ruimte ingeblazen, waardoor de temperatuur in de kamer daalt. De warme, nu verdampte, koelvloeistof wordt via de afvoerslang naar buiten geleid. Bij een mobiele split airco wordt dit proces gesplitst met een binnen en buiten unit, waardoor dat model iets efficiënter is dan de mobiele airco met slang.

Flexibele slang airco

De mobiele airco met slang is vrij flexibel, je kan hem dus in bepaalde bochten wringen om het op de juiste manier door het raam te krijgen. Let op dat je in de flexibele slang niet te veel bochten maakt, met name bochten naar boven, onder, en dan weer boven, kunnen erg inefficiënt zijn!

Airco slang isoleren

De slang van de mobiele airco kan behoorlijk warm worden, waardoor je ruimte dus weer op kan warmen. Het is een optie om de slang van de airco te isoleren. De budget optie is om een paar handdoeken er om heen te wikkelen. Houd daarnaast de afvoerslang ook zo kort mogelijk, dat geeft minder mogelijkheid om de ruimte weer op te warmen.
Voor isolatie materiaal raden wij aan om hier te kijken

Ons Advies voor mobiele airco’s met slang:

Airco met 2 slangen

Mobiele airco’s met twee slangen zijn vrij zeldzaam in Nederland en Belgie, maar hier en daar zijn er toch modellen te krijgen. Het voordeel van een mobiele airco met twee slangen is dat de aanvoer van lucht ook van buiten komt. Hier krijg je een efficiëntie winst door aangezien je de druk binnenshuis gelijk houdt.

In het verleden had Trotec een aantal airco’s met twee slangen op de markt, maar die zijn inmiddels allemaal met pensioen. Het lijkt er op dat de markt niet groot genoeg is voor dit type airco!

Airco slang verlengen

Het is mogelijk een wens om de mobiele airco slang te verlengen. Het zou kunnen dat het raam hoog is, of dat je net niet genoeg ruimte hebt om de slang tot het raam te krijgen. Toch raden wij het niet aan, tenzij het echt niet anders kan. Het koelvermogen van de airco is namelijk precies afgesteld met de lengte van de slang. Verleng je de slang, dan wordt het koelvermogen mogelijk minder. Dit staat ook vaak aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de mobiele airco.

Airco slang van 10 meter

Een slang van 10 meter is erg lang. Zo lang, dat de mobiele airco niet meer efficient zal werken. Wij raden dus af om de mobiele airco met slang te verlengen tot 10 meter

Airco slang van 5 meter

Mobiele airco’s komen meestal met een slang van 1,5 tot 2,5 meter. Voor 5 meter zal je dus moeten verlengen. Probeer een slang te kopen die eenzelfde diameter heeft als je huidige slang.
Wij kunnen de volgende slang aanraden voor 5 meter met een diameter van 12,5 cm. Voor een diameter van 12 centimeter kan je de Nedco slang overwegen.

Airco slang van 3 meter

Een slang van 3 meter zorgt waarschijnlijk voor een betere koeling dan een slang van 5 meter. De volgende slang van Amazon biedt een goede prijs 150 milimeter in de diameter

Airco slang met 150mm diameter

Mogelijk heb je een mobiele airco met een slang van 150mm, en wil je deze verlengen. De meeste verlengslangen op de markt zijn kleiner dan 150mm. Mocht je een airco willen verlengen met een slan van 150mm, dan kunnen wij de slang van Evolar aanraden

Alternatieven voor mobiele airco met slang

Hoewel een slang nodig is voor een gebruikelijke mobiele airco, kunnen wij twee optie voortstellen als alternatief:

De Mobiele split airco

Een mobiele split airco is een mobiele airco met twee units, een voor buiten en een voor binnen. Het voordeel ten opzichte van een mobiele airco met slang is dat er maar een hele kleine slang tussen de binnen en buiten uit zit. Je hoeft het raam dus niet volledig open te maken. Lees snel verder over de beste mobiele split airco’s!

De mobiele airco zonder slang

Evolar heeft in 2019 een model op de markt gebracht die kan koelen zonder slang. Hoe het werkt is ingewikkeld, maar kort gezegt koel je de binnenkant van de airco een periode af met slang, en daarna kan je de airco voor een lange periode zonder slang gebruiken. Lees meer over mobiele airco’s zonder slang!

Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Volg onze keuze voor de beste mobiele airco’s!

PLAN - PRICE

Description

text

text

Fuave ACB09K01

Koelen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Onze keuze voor kleine ruimtes!

Eurom 180 Wifi

De meest krachtige mobiele airco ter wereld. De Eurom Coolperfect 180 wifi kan bijna elke ruimte verkoelen!

DeLonghi EL98 Eco

Stil, Zuinig, 3 jaar garantie, en van alle gemakken voorzien. Geschikt voor ruimtes tot 25m2.

Geef een reactie