Preview: Evolar EVO-ES9000 – Mobiele airco revolutie?

Uit het niets verscheen de Evolar EVO-ES9000 ongeveer een maand geleden online. Niet zomaar een mobiele airco, Evolar beweert namelijk dat het apparaat een volwaardige mobiele airco is zonder slang! Wij geven elders op onze website aan dat dit in principe niet kan, want waar koude lucht gecreëerd wordt, moet de warme lucht uit te ruimte verwijderd worden. Bij de mobiele airco gebeurt dit met een slang of buis, bij een split airco maak je gebruik van een buiten unit, en bij een mobiele split airco een combinatie van beide.

Uiteraard zullen wij uitgebreid aandacht besteden aan hoe Evolar het voor elkaar gekregen om een mobiele airco aan te bieden zonder slang. Maar eerst, wie zijn Evolar?

Evolar, van Nederlandse makelij.

Toen de EVO-ES9000 opdook was er nog vrij weinig bekend over Evolar, behalve dat het bedrijf sinds Mei 2019 mobiele airco’s verkoopt via bol.com. Inmiddels is een volwaardige informatieve website en webshop online: Evolarshop.com

Evolar is geregistreerd bij de KVK als JagBa B.V. en gevestigd in Nijmegen. Het bedrijf maakt ook normale mobiele airco’s met slang aan en draait dus al een tijdje mee in deze markt. Niet helemaal nieuw dus, wat ons wat meer vertrouwen geeft betreft garantieafhandeling en klachtenverwerking. Dat ze via bol.com verkopen is natuurlijk ook mooi meegenomen. De tijd zal ons leren of ze ook stand weten te houden tijdens een hittegolf met een enorme aantal bestellingen, iets waar de grote spelers zoals Trotec de afgelopen jaren moeite mee hadden.
Wij vinden het in ieder geval erg leuk dat er een nieuwe speler bij is gekomen, die ook nog eens van Nederlandse bodem is!
De Evolar EVO-ES9000
De Evolar EVO-ES9000

Hoe werkt de Evolar EVO-ES9000?

De hamvraag is natuurlijk: Hoe werkt een mobiele airco (die geen aircooler is) zonder slang? Het antwoord is een complex verhaal (wat Evolar zeer uitgebreid beschrijft, goed bezig!) maar wat we vrij eenvoudig kunnen samenvatten:
Waar een mobiele airco met slang simultaan verkoeld en de warme lucht afvoert via de slang, slaat de Evolar EVO-ES9000 de warmte op tijdens het afkoelen, en zal de warmte alsnog op een later moment het apparaat (en de ruimte) moeten verlaten. Waar wordt de warmte dan in opgeslagen? Het antwoord is: 37 liter water.
Dat klinkt simpel maar dat is het niet, de airco moet namelijk eerst 2 tot 3 uur “afkoelen”. Dat wilt zeggen dat de airco haar eigen temperatuur verlaagd tot maximaal -6 graden, alvorens de airco de ruimte kan verkoelen voor maximaal 8 uur. Het afkoelen noemt Evolar “cold storage” mode.
Net zoals bij elke andere airco wordt er dus wel warmte gecreëerd, die de ruimte uiteindelijk moet verlaten. Gedurende het afkoelen zal de interne temperatuur oplopen tot maar liefst 50 graden. Maar in plaats van simultaan koelen en warmte afvoeren wordt de warmte dus voor en na het afkoelen afgevoerd. Dit verwarmt de ruimte dus wel, de truc is dus om de airco in een ruimte met de ramen open af te koelen (bijvoorbeeld in de vroege ochtend), waarna je het apparaat gedurende de werkdag kan gebruiken ter verkoeling. Het onderstaande filmpje maakt het wellicht nog meer duidelijk:

De instructievideo legt duidelijk uit waar je aan toe bent met de EVO-ES9000

Hoe dit in de praktijk gaat werken kunnen wij pas vaststellen na een uitgebreide test. Wat wij ons op de eerste plaats afvragen is hoe het apparaat met die enorme interne warmte omgaat. 50 graden is niet mis dus de interne isolatie zal echt behoorlijk moeten zijn om dat binnen te houden tot de periode van verkoeling voorbij is. Verkoelen terwijl het apparaat ook warmte uitstraalt heeft natuurlijk niet zo veel zin.

Wij zijn in ieder geval positief over dit soort ontwikkelingen, want de markt kan zeker wat innovatie gebruiken. Als het apparaat precies doet wat de website claimt, dan zijn de grootse problemen voor de meeste mensen die interesse hebben in een mobiele airco opgelost:
Die vervelende slang, het feit dat je op het warmste moment van de dag een raam open moet zetten, en het geluidsniveau. De EVO-ES9000 maakt namelijk maximaal 45 dB aan geluid tijdens het afkoelen. Overigens gaan wij er wel van uit dat het apparaat behoorlijk wat geluid zal maken tijdens de “cold storage” mode, maar in die modus wil je er sowieso niet naast zitten. Dit kunnen wij bevestigen zodra we de airco in huis hebben voor een review.

Een keerzijde die we wel meteen kunnen benoemen is het gewicht. Het apparaat is al vrij zwaar met 40kg, en dan komt daar ook nog eens 37 kilo aan water bij.

En dan de prijs, die had je waarschijnlijk al gezien. Evolar bood de airco eerder aan voor minder dan 1000 euro, maar op moment van schrijven is het inmiddels zo’n 1200 tot 1400 euro. Een flinke investering dus.
Aan functionaliteiten geen gebrek

Verder kunnen we zeggen dat we onder de indruk zijn van de hoeveelheid aan functionaliteiten die aanwezig zijn. De belangrijkste vinden wij de aanwezigheid van een “verwarm” modus zodat je het apparaat ook in de winter kan gebruiken, en de app via TUYA. Een goede app hebben wij eigenlijk nog alleen gezien bij Eurom.
Daarnaast zijn de gebruikelijke ontvochtiging functionaliteit, de timer, en swingmodus ook aanwezig. Ook vinden we het design helemaal niet verkeerd voor het moderne huishouden, iets wat zeker geen gegeven is in de wereld van mobiele airco’s!

Met een koelvermogen van 9000 BTU is de airco geschikt voor kleine tot gemiddelde ruimtes. Met onze BTU calculator komen we uit op zo’n 35 m2 voor een ruimte met goede isolatie.
Het opgenomen vermogen tot 1KW en energielabel A maakt de airco zeker niet een van de meest zuinige mobiele airco’s, houdt daar dus rekening mee!
https://media.s-bol.com/mO3W1x976EjG/1200x749.jpg
Het uitgebreide bedieningspaneel

Voorlopige conclusie

Waar grote spelers zoals Bol.com en Coolblue amper innoveren met hun huismerk mobiele airco’s komt het Nederlandse Evolar met het meest unieke product wat wij in jaren hebben gezien. Het apparaat heeft een mooi design, barst van de functionaliteit, en het bedrijf heeft een nette website met veel informatie.
Maar, de Evolar EVO-ES9000 moet het dus wel waar maken. Is het daadwerkelijk mogelijk om de warmte voor een periode van 8 uur op te slaan, waardoor je dus geen slang nodig hebt of een raam open hoeft te zetten?
We gaan het meemaken! Wij hopen de airco in ieder geval snel te ontvangen voor een uitgebreide test!

De airco is momenteel verkrijgbaar via Evolarshop.com en bol.com

19 gedachten over “Preview: Evolar EVO-ES9000 – Mobiele airco revolutie?”

 1. Wij hebben de EVolar EVO-ES9000 sinds gisteren in huis staan. Wat opvalt is als je de cold storage niet op -6 koude laat opslaan maar op +5 graden dan valt de warmte uitstoot in de ruimte enorm mee. Dit is voldoende om de ruimte een paar graden te koelen voor een periode van 8 uur. De hittegolf komt deze week eraan en dan zullen we meer koude nodig hebben, dus we moeten nog ervaren hoeveel warmte er vanaf komt bij -6 cold storage.
  Wij gebruiken hem om te slapen op de slaapkamer dus je moet deze cold storage aanzetten voordat je gaat slapen en daarna laat je de slaapkamer geruime tijd koelen voordat je gaat slapen. Dan stap je in een koude slaapkamer. Geluid is wel een dingetje. Je moet niet gaan slapen terwijl hij nog de kamer moet gaan afkoelen dan hoor je hem wel goed. Maar als de ruimte op temperatuur is dan hoor je de ventilator af en toe in de laag stand en soms gaat deze helemaal uit. Als verbeterpunt kan er wellicht een akoestische demper op de ventilator dat deze heel stil wordt.
  De verlichting op het display gaat niet uit. Dit is wel de hele nacht zichtbaar, maar vergelijkbaar met een radiowekker. Als verbeterpunt zou dit na enige tijd zwakker mogen worden.
  Verder is hij met zij 80 kilo loodzwaar dus je tilt hem niet even van de ene naar de andere verdieping. Hij rolt wel heel gemakkelijk van de ene naar de andere kamer dus zolang je deze op dezelfde verdieping houdt is hij prima hanteerbaar en is het gewicht eigenlijk geen probleem. De hendels aan de zijkant zorgen ervoor dat je de unit makkelijk kan verplaatsen.
  Tot nu toe zijn we erg tevreden met het product. We gebruiken deze in een slaapkamer van circa 16m2.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor deze uitgebreide reactie! Vraagje, als de airco aan het afkoelen is, hoor je dan alleen de ventilator, of ook echt de compressor hard aan het werk?

   Beantwoorden
 2. Wij hebben de airco sinds afgelopen zaterdag. Het apparaat is inderdaad zwaar maar is het de bedoeling dat ie op de bovenetage blijft staan en hebben we laminaat waardoor hij makkelijk te verrijden is. Het was even flink puzzelen want de slang om het apparaat te vullen past niet op mijn wasmachine kraan, ook niet op de kraan van de wasbak, ook niet bij de cv uiteindelijk is het gelukt met de douchekraan. Ondanks alle tussenstukken was het lastig iets “passends” te vinden. Maar het is gelukt. De eerste keer koelen duurde echt wel een tijd, de keren erna duurde het minder lang. Wij plaatsen hem dan naar de badkamer en dat gaat goed. Wij laten hem eerst koelen tot -6 en vervolgens zetten we hem in 3 verschillende kamers, gemiddeld zo’n 2 uur per kamer en dan koelt ie flink. Misschien als we hem langer laten staan dat ie meer koelt, komen nu niet onder de 22 graden. We zijn benieuwd wat ie de komende dagen met de hitte gaat doen. Ik heb zelf COPD, andere airco’s slaan op mijn longen, maar deze (nog) niet. Tot nu toe zeer tevreden. En blijkbaar op het juiste moment gekocht, in een paar dagen is de prijs aardig gestegen….

  Beantwoorden
 3. Wij hebben veel plezier aan deze mobiele airco. Na de ‘cold storage’ is hij zeer stil in het afkoelen van de ruimte. Heel fijn. Ook heeft de airco vele prettige extra functies. Wel gedoe gehad met het vullen van de airco. De hulpstukken passen inderdaad niet op elke kraan. Uiteindelijk wel op een klein kraantje voor de tuinslang in de tuin. Nadeel was wel dat de airco met 37 liter heel erg zwaar wordt. We moesten hem met twee personen naar de slaapkamer tillen. Als hij na een seizoen weer bijgevuld moet worden dan wordt dat een aardige krachtmeting. Toch wegen deze nadelen niet op tegen de vele voordelen. Absoluut dus een aanrader, zeker als je een vulkaan hebt in de buurt van deze airco.

  Beantwoorden
 4. Met de airco opgesteld in de gewenste kamer en de koudeopslag op -5 hoor je eerst alleen de ventilator welke handmatig of automatisch de luchtverplaatsing regelt, hoe harder je hem zet hoe luidruchtiger hij wordt. Als de temperatuur van de koudeopslag langzaam stijgt zal rond de 15 graden de compressor bijkomen welke zijn warmte overdraagt naar het water in de koudeopslag dus van buiten blijft hij koude lucht geven maar van binnen warmt hij wat sneller op. De compressor is niet luid, vergelijkbaar met een ventilator die wat harder draait. Zodra de temperatuur van de koudeopslag 50 graden bereikt stopt de unit.
  Je kunt goed slapen bij een draaiende compressor.

  Beantwoorden
 5. Een Gardena tuinslangkoppeling past perfect op de wateraansluiting van de unit, daarna is hij met elke tuinslang te vullen of te legen. Mijn vulslang zit nog in de verpakking, niet gebruikt.

  Beantwoorden
 6. Ik verplaats de unit naar de badkamer om de koudeopslag af te koelen, daarvoor moet ik over een stuk overloop waar novilon vloerbedekking ligt. Door het gewicht van de unit bolt tijdens het verrijden de novilon voor de wielen wat op en ontstaan ‘hobbeltjes’ in de vloerbedekking. Ik had op zolder een paar stukken hardboard liggen welke ik nu op de novilon leg, het rijdt veel lichter en mijn vloerbedelling blijft heel.

  Beantwoorden
 7. Het lukt ons niet om de waterslang aan te sluiten. Hoe doen jullie de waterslang met de wasmachine slang. Welke aansluitkoppels worden dan gebruikt. Kan iemand er een fotootje van maken.

  Beantwoorden
 8. Npg wat aanvuling. Wij hebben het geprobeerd met de navulslang van de radiator (is toch hetzelfde als een wasmachine slang). Bij de kraan gaat het goed, maar bij de aansluiting met de Evolar komt het water niet naar binnen. Het lijkt te passen maar het water spuit er langs. Heeft iemand suggesties?

  Beantwoorden
 9. Inmiddels is het toch gelukt om het koppelstuk aan de tuinslang Gardena te koppelen. Het zou mooi zijn als Evolar zorgt voor betere koppelstukken op de kranen.

  Beantwoorden
 10. De Evolar gekocht voor mijn moeder (85jr), volgens de verkoper makkelijk te bedienen, maar het was toch even anders.
  Wat mij verbaasde is dat een airco van € 1.000,- door een pakketdienst werd afgeleverd en je zelf mag uitzoeken hoe het werkt.
  Na wat zoeken de slang kunnen aansluiten op een kraan, en hierna aangezet. Wat ons niet helemaal duidelijk was dat de coldstorage functie gebruikt moest worden, dus na 2uur max temp bereikt. (Volgens onze verkoper koelt het apparaat af als deze uitstaat).
  Dus contact opgenomen en coldstorage aangezet. Duurt 2,5 uur voordat het apparaat terug is op -6. Aangezien het buiten 30gr was, geen pretje met al die warme lucht. Nadat het apparaat op -6 stond, wederom aangezet, in de ruimte was het 28gr. Na 2uur draaien met alles dicht was de temperatuur 26gr en na 2,5 uur wederom max temp bereikt.
  Kortom 2 uur koelen en dan 2 uur warme lucht uitblazen, heeft dus geen effect.
  Na 3x het bedrijf te hebben gesproken zijn we overeengekomen dat de airco terug gaat. Zeker voor de ouderen onder ons niet echt gebruiksvriendelijk en een sterke man moet er aan te pas komen als je het apparaat wil verrijden voor een open deur.

  Beantwoorden
 11. Zeer tevereden met dit apparaat, heel fijn dat er geen slangen benodigd zijn.
  De app werkt prima en je kan de airco unit ook van buitenaf bedienen.
  Ik hoor iedereen zeggen dat ze de koude opslag tot -6°C laten gaan, maar wij komen niet lager dan -1°C, ook al is hij ingesteld op -6°C.
  Hoe krijgen we hem naar -6°C ?

  Beantwoorden
 12. Ik stuur deze airco ook terug. Hij koelt 2/3 uur tot hij -6 is en als de temperatuur van je kamer onder de 24 graden is, doet hij het ongeveer 4 uur voor hij begint aan te slaan en dan na nog een uur is het water de maximale temperatuur. Maar met de hittegolf vorige week was mijn slaapkamer 27 graden. Ik koelde hem tot -6 en na een uur was het water 50 graden. Hij maakt dan ook snel veel herrie.
  Dit meerdere keren geprobeerd, het water zelfs er uit gehaald en opnieuw er in gedaan. Hele vervelende ervaringen met het bedrijf waar ik hem gekocht heb. Het lag allemaal aan mij en het terug sturen duurt ook al 10 dagen. Ze hebben ‘geen tijd’. Hij wordt hopelijk vandaag opgehaald en ik ben blij dat ik er vanaf ben.

  Beantwoorden
 13. ik heb een vergelijkbare ervaring. weliswaar geen 2 uur, maar 4 uur airco en dan 16 uur wachten tot de coldstorage het apparaat voldoende had afgekoeld. Voor mij echt geen aanrader!

  Beantwoorden
 14. Welke functie gebruiken jullie liever normaal koelen of hard koelen? Zover ik heb kunnen ervaren werkt de normale koel functie beter dan de hard koel functie

  Beantwoorden

Geef een reactie